política

Els liberals avalen negociar per entrar al Govern demòcrata

L’executiva i directius donen suport a la iniciativa de Gallardo d’avançar en el pacte amb DA

Els liberals es mostren oberts a escoltar els demòcratesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reunió de l’executiva ampliada dels liberals era clau, ja que el president, Jordi Gallardo, necessitava l’aval del partit per negociar amb Xavier Espot un acord de legislatura. A l’ordre del dia només hi havia una proposta, la de negociar amb els demòcrates, quan hi ha gent a la formació que hauria preferit, segons diverses fonts, que s’haguessin plantejat alternatives. La voluntat de pactar amb els demòcrates és majoritària dins de la cúpula liberal, però hi ha elements que no acaben de veure que s’utilitzin consellers guanyats amb el PS perquè DA faci majoria o que no s’intenti un pacte amb Josep Pintat i tornar a ser el principal grup de l’oposició amb vuit consellers. I des d’aquesta posició de força negociar un pacte amb els demòcrates però d’igual a igual.

Els dirigents liberals van donar ahir el suport a la negociació i ara la coalició quedarà pendent que Gallardo i Espot es posin d’acord en els termes. La voluntat de la direcció és donar estabilitat a la legislatura i al mateix temps optar a càrrecs dins del Govern. Els liberals s’han trobat, segons les fonts del partit consultades, amb una situació difícil per al futur. Amb un 12% dels sufragis i el PS doblant-los o triplicant-los a cada parròquia, el projecte ha quedat en una via complicada. Amb les comunals a tocar de la cantonada totes les opcions semblen dolentes. Un nou pacte amb el PS difícilment permetria al partit seguir viu, però al mateix temps anar en solitari amb els resultats que s’han vist pot derivar en una debacle general. L’opció preferida per la cúpula és entrar al Govern i des d’allà anar fent créixer el partit i posar en valor la tasca que facin els ministres o els càrrecs liberals.

El principal obstacle que pot tenir el pacte és si Josep Pintat canvia l’actitud que ha mantingut fins ara de no voler saber res de res, limitant-se a rebutjar qualsevol proposta sobre la base que com que només té quatre consellers no li correspon ser decisiu.

Espot versus López

Demòcrates i el Partit Socialdemòcrata (PS) van presentar ahir oficialment les candidatures a cap de Govern, la de Xavier Espot, per part del partit taronja, i la de Pere López, per la formació vermella. D’una banda, el grup parlamentari demòcrata va avalar formalment la candidatura d’Espot durant la reunió que van mantenir ahir, la primera de la legislatura després que dijous passat es constituís el Consell General. La candidatura va ser presentada a la Sindicatura a través del registre de la secretaria general, tal com preveu el reglament. Durant la trobada els consellers generals demòcrates també van aprovar els termes amb els quals es constitueixen com a grup parlamentari, el reglament intern de funcionament, així com l’acord per cedir la consellera general i subsíndica, Meritxell Palmitjavila, per tal que Ciutadans Compromesos (CC) pugui formar grup parlamentari propi. D’altra banda, els consellers generals del PS van oficialitzar la presentació de la candidatura de Pere López, una “alternativa a Demòcrates”, de cara al debat d’investidura previst per al 14 de maig. En la seva intervenció, López desgranarà les propostes de govern, defensarà el seu programa i “presentarà una alternativa a Demòcrates”. Els set consellers de la formació vermella també van fer la sol·licitud formal per constituir-se com a grup parlamentari socialdemòcrata.

JOVER MANIFESTA QUE L'APOSTA DE DA ÉS L'ESTABILITAT AL GOVERN

El president de Demòcrates i ministre d’Educació i Ense­nyament Superior en funcions, Eric Jover, va posar de manifest ahir que l’aposta de DA “és tenir la màxima estabilitat possible al Govern per poder treballar”. Segons Jover, aquesta estabilitat passa per estendre la mà a les diferents forces polítiques “per poder arribar a compromisos amb elles”, com ara “coalicions de diferents partits o un Govern en minoria amb suports puntuals en funció de les temàtiques”. Jover va explicar que s’estan analitzant amb els altres partits els punts de contacte “en els quals ens podrem trobar o estem més a gust”, a més de determinar si volen participar o no en un Govern de coalició.

LES NOVES SÍNDIQUES VISITEN EL COPRÍNCEP EPISCOPAL

LA SEU D’URGELL. L’arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, va rebre ahir al Palau Episcopal la síndica general, Roser Suñé, i la subsíndica, Meritxell Palmitjavila. A la trobada es van tractar els reptes que es presenten en aquesta legislatura i altres qüestions relacionades amb l’actualitat institucional, política i social.

Els liberals avalen negociar per entrar al Govern demòcrata

tracking