'Operació cautxú'

Dues detencions a la Federació de Futbol

El president i el secretari general de la Federació de Futbol continuen arrestats a l'edifici de la policia en el marc d’una operació contra delictes financers

Precinte policial

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia va detenir ahir Víctor Santos i Tomàs Gea, president i secretari general, respectivament, de la Federació Andorrana de Futbol, en el marc d’una operació per la presumpta comissió de delictes financers i econòmics que està sota la direcció i supervisió de l’autoritat judicial competent, segons va informar el cos. L’actuació està sota secret de sumari i s’ha batejat com a operació Cautxú, i, segons les fonts consultades, els acusats haurien desviat, presumptament, fons de les subvencions que l’ens federatiu rep per part de les federacions europea i internacional (UEFA i FIFA). L’operació encara es manté oberta i no es descarta que es puguin practicar més detencions, tant en el marc de la FAF com del món de la construcció. A més, algunes informacions també parlen que hi podria haver arranjament de partits a les competicions locals.

Des de primera hora del matí els efectius policials van realitzar escorcolls, principalment a la seu de la FAF, a Escaldes-Engordany, i diversos treballadors, entre els quals el seleccionador absolut, Koldo Álvarez de Eulate, van haver d’abandonar les dependències federatives. També va aparèixer a la seu de la federació el director tècnic i exseleccionador, David Rodrigo, que va anar a recollir el seu cotxe sense voler fer declaracions. L’entrada de l’edifici va estar custodiada al llarg de tot el dia per una patrulla dels agents de policia, que impedia el pas a tota aquella persona aliena a la investigació, i també informava les diferents persones o representats de clubs que anaven a fer tràmits que l’entitat romandria tancada. Durant la jornada d’ahir també hi va haver escorcolls a altres seus socials d’empreses i domicilis particulars.

Un cop acabats els registres a les diferents ubicacions, els detinguts van passar a dependències policials per prestar una primera declaració davant del cos. Santos i Gea van passar la nit detinguts i està previst que al llarg de les properes hores tots dos siguin posats a disposició judicial a la Batllia.

La notícia coneguda durant la jornada d’ahir va sacsejar el món del futbol nacional, i més en un any especial per a la Federació Andorrana de Futbol, ja que enguany complirà el primer quart de segle d’història. De fet, l’ens va presentar fa unes setmanes un llibre que repassa la trajectòria de la FAF i també hi ha previstos diversos actes per commemorar aquesta efemèride. A més, en el vessant esportiu s’està en el moment clau de la temporada, amb la disputa de la recta final de la Lliga Multisegur Assegurances, que determinarà qui és el nou campió. Tot això sense oblidar la selecció absoluta, que té dos partits del Preeuropeu previstos per al mes vinent, el 8 de juny a Moldàvia i l’11 de juny a l’Estadi Nacional contra l’actual campiona del món, França, en un dels partits més importants de la història del combinat nacional.

LES AJUDES DE LA UEFA I DE LA FIFA SÓN LES PRINCIPALS FONTS D'INGRESSOS DE LA FEDERACIÓ

L’última assemblea general de la Federació Andorrana de Futbol va aprovar un pressupost per a aquest exercici de gairebé cinc milions d’euros, concretament 4.765.000 euros, dels quals la gran majoria provenen de fons de les federacions europea (UEFA) i mundial (FIFA). La FAF no rep subvencions públiques per part de Govern, per tant, no té l’obligació de rendir comptes a l’administració, però, en canvi, els seus comptes sí que han d’estar auditats per la UEFA i la FIFA. Les ajudes que atorguen les associacions europees i mundials estan dividides en diferents conceptes, per exemple, l’any passat la FAF va rebre uns 400.000 euros de la UEFA en el concepte que es coneix com a solidaritat, en què es beneficia els països més petits, o també arriben ajudes per la participació de la selecció als diferents Premundials o Preeuropeus. Des de la UEFA i la FIFA també atorguen ajudes per a la construcció d’instal·lacions, i totes dues han col·laborat en el finançament de les obres de l’Estadi Nacional, dels camps de la Borda Mateu, o actualment per aixecar el futur camp de la Massana. De fet, l’actual president de la UEFA, Aleksander Ceferin, va visitar l’any passat el país per consultar l’estat de les obres de la instal·lació.

Dues detencions a la Federació de Futbol

Dues detencions a la Federació de Futbol

Dues detencions a la Federació de Futbol

Dues detencions a la Federació de Futbol

tracking