Cevalls pagarà 376.991 euros per la rotonda de la CG-3 a Escaldes

El TS redueix en 165.000 la multa que el Govern va imposar a Cevalls, encarregada de fer la rodona elevada de la CG-3 a la sortida de la població

Cevalls pagarà 376.991 euros per la rotonda de la CG-3 a Escaldes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La sala administrativa del Tribunal Superior de Justícia ha condemnat l’empresa Cevalls a pagar al Govern 376.991 euros per la demora en la construcció de la rotonda elevada de la CG-3 a la sortida d’Escaldes-Engordany en direcció a la Massana. Malgrat la sentència, la constructora ha vist estimat parcialment el recurs contra la resolució del Tribunal de Batlles que va donar per bona la multa imposada per l’executiu a Cevalls el desembre del 2014 i que es va elevar a 542.000 euros. L’empresa volia que el Superior anul·lés la sanció o, subsidiàriament, que reduís el nombre de setmanes de retard d’entrega de l’obra amb les quals el Govern va calcular la sanció a imposar.

La rotonda es va posar en servei l’octubre del 2014 –l’obra es va adjudicar al 2009– i l’executiu va xifrar en 61 les setmanes que els treballs s’havien retardat per culpa de la constructora. L’expedient assenyalava que “al nostre entendre, és totalment evident que el motiu del retard més important de l’obra fou motivat per la manca de capacitat de Cevalls de gestionar les seves empreses subcontractistes o col·laboradores, per poder portar l’obra adequadament. No és casualitat que requerís fins a quatre empreses diferents per poder portar a terme la fabricació muntatge de l’estructura metàl·lica de la rotonda”. En el seu dia, l’executiu va indicar que el retard acumulat va anar del 31 d’agost del 2013 al 31 d’octubre del 2014, és a dir 61 setmanes. I imposava una sanció que sortia de multiplicar el preu de l’adjudicació (3.554.010 euros) per 61 setmanes per després aplicar un 0,25%. El resultat final d’aquestes operacions va donar la multa de 541.986 euros.

En la sentència dictada recentment per la sala administrativa del Superior, el tribunal fa seus els càlculs realitzats per un pèrit independent que xifra en 42,43 les setmanes de retard. Fent la mateixa operació realitzada pel Govern per calcular la sanció amb les setmanes que es considera que es va demorar l’obra ha sortit la multa de 376.991 euros.

Cal recordar, però, que malgrat haver estat condemnada a pagar al Govern, l’empresa hauria d’acabar rebent 161.000 euros per part de l’executiu. En el moment d’imposar la sanció, el Govern va dir que l’havia cobrat no fent efectives les últimes certificacions de l’obra que encara no havien estat liquidades per l’executiu.

Les obres de la rotonda i del viaducte sobre el Valira Nord previstes a la carretera CG-3 a la sortida d’Escaldes-Engordany en direcció a la Massana es van reprendre el març del 2014, després d’estar aturades durant dos anys pels nombrosos entrebancs patits per l’empresa constructora. Les obres es van adjudicar l’any 2009 i el termini inicial d’execució era de vint mesos.

Els nombrosos ajornaments viscuts, imputables a l’empresa que havia subcontractat el subministrament del material a una societat estrangera que va patir importants problemes de solvència, van causar moltes molèsties als veïns de la zona i als conductors que transitaven habitualment per aquesta via.

tracking