societat

Nova acampada contra el preu del lloguer al juny

Podem, USdA i SAT organitzen la protesta, que previsiblement tornarà a tenir lloc a la plaça del Poble i s’allargarà 24 hores

Nova acampada contra el preu del lloguer al junyArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Protestar contra els preus dels lloguers i “la inoperància” del Govern per posar fre a aquesta problemàtica. Amb aquest objectiu, Podem Andorra, juntament amb la Unió Sindical d’Andorra (USdA) i el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), ha decidit organitzar una nova acampada perquè la societat civil pugui expressar el seu malestar. D’aquesta manera, a tall de “segona edició”, es tornarà a repetir la mateixa protesta que a finals de juny de l’any passat va aconseguir aplegar una cinquantena de persones per demanar solucions als problemes del mercat immobiliari.

En aquest sentit, el president de Podem, Joan Seguí, ha explicat al Diari que, tot i que fa pocs dies que s’han iniciat les converses per organitzar la protesta i “encara està en una fase embrionària”, la intenció és repetir “el mateix format que l’any passat”. De fet, Seguí apunta que l’acampada serà “a finals de juny”, si bé el dia concret està encara per definir. Pel que fa a la localització, continua, “en principi hi ha molts números perquè torni a ser a la plaça del Poble d’Andorra la Vella”. No obstant això, la ubicació podria canviar, tot i que és molt poc possible, però invariablement la protesta serà a la capital. En paral·lel, el líder de Podem Andorra explica que “una de les coses que s’han d’acabar de decidir” és el temps que s’allargarà l’acampada, malgrat que “segurament serà de 24 hores” ininterrompudes.

Acampada assegurada

En aquest sentit, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, posa en relleu el fet que si hi ha una cosa assegurada és que l’acampada “tirarà endavant” i que s’intentarà articular una protesta addicional. És a dir, durant l’acampada, es convocarà una concentració a la plaça del Poble perquè “la gent que no pugui o no vulgui acampar pugui expressar-se contra la problemàtica que estem tenint”. Així mateix, igual que el 2018, l’acampada comptarà amb diverses activitats al llarg del dia, com ara debats o la recollida de signatures de les Iniciatives Legislatives Populars (ILP) dels sindicats per demanar una llei de responsabilitat política i pel canvi de la Llei electoral.

En aquesta línia, Ubach fa una crida a tota la ciutadania i convida “tots els grups socials, parlamentaris i polítics a afegir-se a la protesta”. I és que, segons el líder de la Unió Sindical, “la Llei Òmnibus del senyor Espot no funciona i a hores d’ara hi ha moltes famílies que estan patint les conseqüències de la inoperància del Govern de DA”. “El preu del lloguer continua pujant”, alerta.

Joan Seguí també considera que “la Llei Òmnibus no ha servit de res o de quasi res”. “Els propietaris continuen extorsionant els llogaters”, afegeix. En paral·lel, Seguí posa l’accent en el fet que “des que es va fer l’acampada el juny passat els governants de DA no n’han pres bona nota i tampoc de la manifestació del desembre”, que va aplegar un miler de persones a la capital. “Ara veiem que els que entraran al Consell General potser fan una coalició de Govern bastant a la dreta i segurament no prendran bona nota de res”, va augurar.

Davant d’aquesta situació, el president de Podem Andorra remarca que l’article 33 de la Constitució del Principat resa que “les institucions han de promoure el dret a l’habitatge digne”. A més, recorda que la Carta Social Europea estableix que l’habitatge “ha d’ocupar el 30% dels ingressos”. Uns ingressos provinents d’un salari mínim que, continua Seguí, “ara hauria de ser de 1.200 euros”.

Per la seva part, el secretari general de la Unió Sindical d’Andor-ra insisteix en la proposta que ja va anunciar fa uns mesos: limitar el preu del lloguer per metre quadrat a set euros com a màxim. Segons Gabriel Ubach, “amb aquesta mesura hauríem aturat el cop”. “Nosaltres vam dir que l’única manera d’aturar el cop era posar un topall en el preu de l’habitatge de lloguer i el Govern de DA no ho ha volgut fer”, indica, i afegeix que “mentre nosaltres parlem de temes socials, n’hi ha d’altres que parlen del sexe dels àngels”. Pel que fa al temps que queda perquè se celebri l’acampada, més d’un mes, Ubach es mostra prudent i afirma que els esforços se centraran a organitzar la protesta, en lloc de convocar noves manifestacions com la del Primer de Maig.

tracking