tall a l'accés a França

A un Pas del desert

Els carrers del Pas de la Casa es queden sense turistes francesos i l’estampa ara és la dels botiguers a les portes dels comerços esperant de braços plegats. Molts establiments ja han decidit tancar fins que es torni a obrir la carretera amb el país veí.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pas de la Casa posseeix des de diumenge passat el títol del desert més singular del món. Entre neu, a més de 2.000 metres d’altitud i ple de botigues, però amb els carrers buits. I és que la vila encampadana viu, un cop clausurada la temporada d’esquí, quasi exclusivament dels turistes francesos i aquests han deixat d’anar-hi. “És normal, la carretera està tallada i la ruta per arribar fins aquí ara és molt més llarga”, va explicar l’Eddy, un dels pocs gals que ahir es van passejar pel Pas “després d’haver anat a Puigcerdà i haver recorregut tot Andorra”.

“Molts francesos deixaran de venir”, va vaticinar. Un auguri que ahir ja era una realitat. “Hi ha molta menys gent”, va apuntar Juan Car­rasco, veí, que lamentava que ara el seu lloc residència estigui “desèrtic”. Els més afectats del tancament, però, són els comerciants. Ahir l’estampa del Pas era la dels botiguers a la porta dels seus establiments de braços plegats. Esperant. “Estem fatal. No hi ha ningú i nosaltres estem aquí asseguts sense treballar”, va lamentar l’Ahmad, treballador d’un establiment dedicat a la venda de tabac. De fet, va continuar, “moltes botigues van tancar diumenge perquè no hi ha ningú i tenen despeses si obren”. Informem als nostres clients que, a causa d’un accés delicat al Pas de la Casa, romandrem tancats fins dimecres dia 1 de maig, resava un petit cartell en una botiga d’articles de motor. I els que ahir encara no havien tancat “s’ho estaven pensant”, va manifestar Rui Lemos, responsable de Petit Preu.

“El comerç no pot aguantar”

“El comerç no pot aguantar gaire temps d’aquesta manera, perquè estem notant moltíssim el tall”, va dir, i va apuntar que diumenge “ja vaig tancar a les 16.30 hores quan normalment tanco a les 19”. “Vivim dels francesos i la situació és insuportable”, va acabar. En aquest mateix sentit es va expressar la Cidalia Fernandes, empleada del restaurant Astèrix. “En un dia com aquest normalment treballem bé i tenim bons números amb uns 60 o 70 clients”, va recordar, i va apuntar que ara, però, “tenim quatre comensals”. “No estem treballant gens, zero, i ja pensem a tancar els dies que diuen que no estarà oberta la carretera”, va assegurar.

De fet, Fernandes va posar l’accent que de la vintena de restaurants del Pas, ahir només van obrir “uns sis”. “Van veure que no hi havia cap client i per quatre cafès que podem fer al matí han optat per tancar”, va afegir. Una situació que està comportant grans pèrdues per als botiguers. En concret, el comercial Basili García, assidu al Pas de la Casa, va parlar “d’un 90%” i, va afegir, “potser em quedo curt”. “Estan treballant amb la gent que viu aquí, els veïns són els únics clients dels comerços”, va dir, i va admetre que “això és una pena”.

“Normalment faig trenta o quaranta comandes de portar productes a les botigues i avui en porto quatre”, va argumentar García, que va justificar que molts comerciants han deixat de comprar als proveïdors “per no tenir el producte al magatzem” i “no vendre res”. A més a més, tots els comerciants van coincidir a afirmar que el tancament “arriba en el pitjor moment”. “El pont de l’1 i del 8 de maig havien de ser unes jornades molt fortes”, va reconèixer Cidalia Fernandes. Els hotels i apartaments turístics també van acusar la falta de visitants gals.

A la recepció de l’hotel Cims, Rita Alberto va explicar que no tenien cap “habitació ocupada”. “Normalment a final d’abril i principi de maig l’activitat és més baixa, però no tan fluixa com ara”, va dir. De fet, Alberto va apuntar que sense tall “ara tindríem entre vuit i deu habitacions” reservades. Des de la benzinera BP, tot just al cim del port d’Envalira, Antonio Manuel Gonçalves va destacar “una baixada del 90% dels clients”. I és que sense cotxes francesos han passat de vendre “10.000 litres al dia” a vendre “1.000 litres”. “El problema és que no sabem quant es pot allargar”, va afegir.

tracking