Circulació

L'accés a França queda tallat deu dies per una esllavissada

Les autoritats gal·les preveuen que els treballs per estabilitzar el talús de l’RN22 s’allarguin entre deu i quinze dies

L'accés a França queda tallat deu dies per una esllavissadaANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’accés a França per carretera va tancar ahir a les 21 hores i romandrà tallat durant els pròxims dies. La direcció Interdepartamental francesa de carreteres del sud-oest (DIRSO) ha informat al Govern andorrà que el tancament s’ha hagut de dur a terme a causa d’una esllavissada al talús de l’RN22, a tocar del pont de la Mina. En concret, des de Protecció Civil, el cap d’àrea de gestió d’emergències, Cristian Pons, explica que al llarg dels pròxims dies es podrà determinar de manera precisa quant de temps haurà de romandre tallada la via, si bé avança que la previsió de les autoritats gal·les “de moment” és d’entre 10 i 15 dies. I és que les obres d’estabilització de la zona s’iniciaran avui mateix amb un equip de tècnics francesos que treballaran sobre el terreny per intentar resoldre el problema amb la major celeritat possible, si bé es requerirà una important intervenció. De fet, Pons subratlla que des del Principat “cada dia mantindrem el contacte amb les autoritats franceses i amb els tècnics per anar informant els afectats”. D’aquesta manera, de moment l’accés a França per carretera s’ha de fer per la frontera del riu Runer, des d’on s’ha d’anar fins a Puigcerdà per acabar agafant el túnel de Puymorens.

Pel que fa a l’origen de l’esllavissada, Pons assenyala que el primer esfondrament de terra va tenir lloc divendres al matí. En aquest moment, la DIRSO va optar per tallar un dels dos carrils de la carretera “per precaució”, deixant la zona en observació, tot i que no van caure pedres a la calçada. Ahir, però, des de la direcció Interdepartamental francesa de carreteres del sud-oest van detectar una acceleració en el moviment de l’esllavissada i van decidir tancar temporalment per garantir la seguretat dels usuaris.

Afectacions del tancament

Una restricció que afecta els veïns del Pas de la Casa, als transportistes i a les línies d’autobús que fan el seu trajecte per l’RN22. Precisament, el president d’Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean-Jacques Carrié, posa l’accent en el fet que “si tallen la carretera, és greu” per als comerciants del poble, atès que els vehicles provinents de França no passaran pel Pas, ni tampoc els andorrans que vulguin entrar a territori gal. “El cònsol ens ha trucat per fer-nos-ho saber i nosaltres ho hem traslladat des d’Iniciativa Publicitària”, afegeix. Des de l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants (ATMCA), el seu portaveu, Víctor Filloy, lamenta el tall, si bé diu que es tracta d’una “situació de força major que evidentment entenem”. “Hem informat als nostres socis”, apunta Filloy, i posa en relleu el fet que ara els transportistes hauran de desviar la seva ruta habitual per l’accés del Pas de la Casa cap al túnel de Puymorens. “Segurament desviarem el trànsit per la zona de Puymorens i Puigcerdà”, afirma, i remarca que “no hi ha més problemes, només s’ha de resoldre” el tall.

També afectats pel tancament de la carretera RN22, des de Viatges Regina lamenten una restricció que ha alterat notablement la seva línia amb Tolosa. El director general de la companyia, Albert Vinseiro, destaca que pateixen “tota l’afectació del món” perquè “la nostra línia [cap a Tolosa] es basa a recollir gent des del Pas de la Casa”. Per aquest motiu, la direcció de Viatges Regina ha optat per suspendre les línies d’avui i de demà “que van cap a Tolosa”. “Esperem que això no sigui llarg”, sentencia Vinseiro.

tracking