tall frontera amb França

Contrabandistes obren la carretera del Pas tota una nit

Van treure els cons que advertien del perill i ho van fer des de dissabte a les 21 h fins ahir a les 10 h del matí

Els contrabandistes creuen la frontera
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Indignació entre els habitants del Pas de la Casa per la forma com el Govern està gestionant fins ara la crisi del tall a la frontera francoandorrana després que les autoritats franceses, coordinades amb les andorranes, decidissin prohibir el pas de vehicles en l’accés que separa el Principat del país veí per culpa d’una esllavissada a la carretera RN22, a l’alçada del pont de la Mina. Un agent de circulació del comú d’Encamp assegurava ahir al Diari que “el problema ha estat que entre les 21 h de dissabte que es talla la via fins a les 10 h d’ahir no hi havia ningú de seguretat que controlés físicament aquest punt. A més, a la zona afectada per l’esllavissada només hi havia cons. Això ha fet que el primer contrabandista que ha passat per allà, ha tret els cons i no els ha tornat a posar. Per tant, a la pràctica, durant tota la nit hi ha hagut via lliure al pas de vehicles al punt on hi havia l’esllavissada i fins a les 10 h del matí, no s’ha regularitzat la situació”. L’agent va afegir que “hi ha hagut una manca de senyalització correcta per als qui surten i venen a Andorra. El Pas viu del turisme. Si fan un tall així, que afecta la nostra economia de forma important, que ens avisin de forma clara i amb més temps”.

En el mateix sentit, es pronunciava ahir al matí Rubén Lorente, veí del Pas de la Casa, que confirmava al Diari que “a primera hora, encara es podia passar per la zona afectada. La sensació que tenim no és que França no hagi tallat l’accés sinó que el Govern d’Andorra no s’aclara i no parla amb les autoritats franceses”. Lorente continua la seva crítica a l’executiu, tot dient que “no es pot gestionar així aquesta situació en un punt que és el nostre accés a Europa. El Pas és el motor econòmic del país i aquí no ve ningú. Ens sentim oblidats i menystinguts per l’actual Govern”. Rubén Lorente, a més, indica que “els nostres clients francesos han hagut de fer la volta, passar per la frontera amb Espanya, anar fins a Puigcerdà, i després accedir a França. I tot això no ve donat per una nevada important sinó per una qüestió que sembla menor”.

Per la seva banda, el Cap de l’Àrea de Gestió d’Emergències de Protecció Civil, Cristian Pons, aclarava ahir en declaracions a aquest mitjà que “des de Protecció Civil es va avisar el màxim de gent possible. Si algú no ha fet cas de les senyalitzacions, aquesta persona es posa en risc perquè per la zona afectada no hi poden passar vehicles. És perillós”. Però, una vegada han sabut això des de l’àrea d’Emergències, Pons indicava que “ràpidament, sobre les 10 h del matí, personal de la Direcció Interdepartamental Francesa de Carreteres (DIRSO) ha posat sacs de sorra i llavors sí que ja no ha passat cap vehicle”.

El cap de l’Àrea de Gestió d’Emergències va assegurar també que “l’impacte econòmic serà important però la seguretat és el primer. El terreny encara necessita estabilització. Només hem tingut un dia per gestionar el que ha passat. Si les pistes d’esquí de la zona haguessin estat obertes, hauria estat molt pitjor. Però crec que les autoritats franceses han fet el que havien de fer.”

Pons també va explicar que avui es farà una reunió tècnica sobre el terreny en la qual hi hauran tant tècnics i autoritats andorranes com franceses. Aquesta trobada, segons Cristian Pons, ha de servir per “filar més prim i treballar sobre un calendari més ajustat”. Per ara, continua la primera previsió que van fer els especialistes abans d’ahir i l’accés romandrà tallat entre deu i quinze dies. I això inclou l’1 de maig, que és festiu a França. El Govern, de moment, ha declinat fer declaracions sobre aquest tema.

Des d’ahir al matí, el Pas de la Casa és un lloc quasi desèrtic, amb els carrers força buits, sent una zona sense turistes, en la qual els clients dels comerços són tots veïns del mateix poble.

QUINZE LÍNIES DE RICARD POY

TENIM ENCARA GOVERN? El tancament de la carretera amb França per un mínim de deu dies i un màxim de ‘vés a saber quan’ és un cop duríssim per a l’economia en general, amb el pont de l’1 de maig, i per al Pas en particular. És al·lucinant que cap membre del Govern hagi sortit a donar explicacions, esperances, idees i/o complir amb l’obligació de qui té la responsabilitat de governar. I que no surti ningú ara a insultar la inteligència dient que és un tema francès en el qual no es pot fer res. Increïble.

Contrabandistes obren la carretera del Pas tota una nit

Contrabandistes obren la carretera del Pas tota una nit

tracking