Balanç de l'hivern

Baixa el nombre d'esquiadors i puja el d'ingressos

Pal Arinsal cau un 8,5% en usuaris però incrementa la facturació aquesta temporada

Baixa el nombre d'esquiadors i puja el d'ingressosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les estacions de Pal Arinsal i de Grandvalira van tancar ahir la temporada amb una caiguda de visitants que es va veure compensada però un augment de la facturació. La situació es repeteix a Ordino Arcalís que no acomiadarà l’esquí fins a la setmana que ve però sí que va comparar la Setmana Santa amb l’anterior. Des de l’estació massanenca, el director general d’EMAP, Josep Marticella, es va mostrar molt “satisfet” després d’haver superat una “temporada complicada”, amb un increment de l’1,5% dels ingressos però amb una caiguda del 8,4% dels usuaris. “Ha estat una temporada complexa principalment perquè la meteorologia no ens ha acompanyat gaire però gràcies a les inversions fetes hem pogut complir l’objectiu d’obrir 143 dies i tenir una mitjana de pistes i reumtadors del 93%", va explicar. Pel director general, la caiguda de clients s’explica principalment perquè la gent s’ha mostrat desconfiada de la qualitat de la neu, ateses les poques precipitacions. “Enguany hi ha hagut un 30% menys de nevades que l’any passat i això ha fet la gent no estigués segura que pogués esquiar en bones condicions. Hem gastat molts esforços en demostrar que sí que es podia i les dades així ho han demostrat”, va indicar. En l’apartat econòmic, els usuaris han augmentat la despesa mitjana un 11% i això és el que ha permès l’increment de les xifres. “Estem apostant molt fort per la restauració i tant al Coll de la Botella com a la resta de restaurants estem creixent molt. A més els nous productes que oferim tenen bastant èxit”, assegurava, “i ja comercialitzem els de la pròxima temporada”. En aquest sentit ressaltava el nou forfet de temporada Bike ‘n Ski, del qual se n’han venut 2.500. Des de l’estació ja es preparen per obrir la temporada d’estiu el pròxim 25 de maig i tornaran a confiar en el bike park com el principal reclam. “Red Bull ens ha posicionat com el cinquè del món i això ens ajudarà a tenir més visitants però pròximament presentarem novetats al Mountain Park i potenciarem encara més la restauració”, va indicar. Un any més, l’objectiu serà arribar als dos milions de facturació, un 10% del total de l’estació.Grandvalira també va tancar ahir les portes però encara no ha publicat les dades oficials, tot i això, el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, va reconèixer que “probablement” s’hauran registrat menys visitants que l’any passat. “Ha estat una temporada rara per la neu que hem tingut i a nivell d’afluència estarem amb dades similars que l’any passat, potser una mica per sota”. Arcalís, per la seva part, obrirà encara tota la setmana però comparant només la Setmana Santa, han perdut un 10% dels visitants, tot i que els ingressos han augmentat, indiquen des de l’estació.

Sense retencions a la duana

El dispositiu desplegat per Mobilitat ha permès que no hi hagi retencions durant aquests dies de festa, va explicar el cap del departament, Jaume Bonell, qui va afegir que s’ha complert la previsió de 64.000 vehicles d’entrada per Setmana Santa i va destacar l’ajuda rebuda per part de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra. “Ells han obert el segon carril a la duana i això ha fet que pràcticament no tinguéssim cues cap dia”

ESQUIAR O NO ESQUIAR? ELS PERFILS D'USUARIS DE PAL EL DARRER DIA

Un bon dia d’esquí necessita sol, temperatures no gaire baixes i, a poder ser, que no hi hagi molta gent, i això és el que van gaudir ahir els pocs esquiadors que van pujar fins a Pal per aprofitar el darrer dia d’esquí de la temporada, clar que també és cert que molts dels visitants ahir anaven amb texans, vambes i algun il·luminat amb mocassins. L’Hèctor era dels primers, dels esquiadors, i amb el seu snow esgotava les últimes baixades. “S’està molt a gust i no has de fer cues. És veritat que la neu està p’allà, però val la pena aprofitar-ho al màxim”, exclamava. Per contra, la Françoise i el seu marit eren dels segons, dels texans. “Hem vingut a passejar amb el gos perquè estem planificant les vacances d’estiu”, explicava aquesta natural de Bayona. Encara trobaríem un tercer tipus d’usuari, el pare que no vol esquiar més però que ha d’anar amb els fills que no en tenen mai prou, com és el cas de Closa. “Hem vingut amb texans perquè ja en tenim prou però com que és el darrer dia, hi tornem perquè els nens juguin”. Mentre això passava a peu de pistes, els treballadors de Vallnord preparaven una barbacoa per acomiadar la temporada. “És la primera vegada que ho fem i esperem acabar-la amb bon gust”, reia el propietari de la creperia i l’organitzador de la trobada. Entremig dels dos espais, l’Anna i el Nelson, buscaven el seu propi. Venien preparats amb roba de neu però no sabien si esquiar o no. Ells havien vingut a Andorra a fer altres coses. “Hem pujat per venir a Caldea bàsicament però ens van dir que era l’últim dia i hem vingut fins aquí a mirar. Crec però que no esquiarem”, reconeixien. Finalment hi ha el motivat. En aquest cas el Jokin, un basc que es va comprar uns esquís d’oferta “i només per provar-los, he fet dues baixades amb xandall”.

tracking