Montse Mínguez

“Cal millorar el vot pregat perquè és lent i feixuc”

Destaca l'entesa entre els estats i pensa que els urgellencs podrien usar l'hospital de Meritxell

“Cal millorar el vot pregat perquè és lent i feixuc”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La candidata afirma que ajudar al Principat en l’acord d’associació, beneficiarà tot el Pirineu i es mostra partidària d’obrir el segon carril a la duana.

Caldria facilitar el vot pregat?

Sense dubte, perquè és complicat, lent i feixuc i fa que moltes persones no l’exerceixin. Ja es va intentar aquesta legislatura però no hi vam arribar a temps. Tenim censats 5.400 lleidatans, i tants altres catalans, aquí i malgrat que estiguem a prop, no haurien de baixar a casa a votar.

Quan funcionarà l’aeroport d’Andorra - La Seu?

És una infraestructura molt important per a Andorra però també per a Lleida. Estem en fase d’homologar el GPS, i al maig es faran proves de vol real. Si tot va bé, a la tardor ja podrien operar. S’està avançant i cal que els dos governs, junt amb Catalunya, treballin perquè així sigui.

I la possibilitat que els habitants de la Seu usin l’Hospital de Meritxell?

Igual. La gent de la Seu està molt més a prop d’Andorra que de Lleida o Barcelona i, per tant, seria interessant establir convenis de Sanitat entre els dos països, però encara es podria fer més.

Per exemple?

La cooperació és essencial en molts aspectes, com ara l’acord d’associació, la Cimera 2020, les millores en infraestructures, en la lluita contra el contraban, etc.

De quina manera es poden ajudar mútuament els estats?

Espanya ha de contribuir i col·laborar en els projectes que desenvolupi Andorra, especialment els comuns. En el cas de l’acord d’associació, cal que es respectin les seves característiques i especificitats i si ho aconseguim, tot el Pirineu en sortirà beneficiat.

La policia pot obrir el segon carril a la frontera del Runer?

Les cues que es generen les patim tots i sí que s’hauria d’intentar obrir-lo per millorar la fluïdesa i la seguretat en el trànsit. Andorra és una destinació molt atractiva durant tot l’any i l’accessibilitat ha de ser més fluida.

Com beneficia que Àngel Ros o Josep Borrell tinguin càrrecs importants?

Tenir gent de la terra que coneix els problemes i actua en conseqüència és un gran avantatge. En el cas del ministre Borrell, no s’ha fet cap inversió a la zona des que ell va fer l’eix Pirinenc, i en el cas de Ros, és una persona molt pròxima.

Creu que els residents haurien de votar a les comunals o accedir a la doble nacionalitat?

Són dos temes diferents. En el primer, està bé que la persona que viu, treballa i s’arrela en un lloc que no és on va néixer pugui decidir el seu Govern més pròxim, almenys. En el segon, els dos estats s’haurien de posar d’acord.

Com valora el fet que a Andorra no es pugui avortar?

No és un tema que em pertoqui a mi però a Espanya hem aconseguit avançar molt en conquestes socials i tenim assumit que les dones decideixin ser mares lliurement, encara que els discursos d’altres partits, vulguin tornar a 40 anys enrere.

Recuperarà l’escó perdut el 2016?

Tant de bo. Va ser un cop perdre’l però treballem per mobilitzar el vot d’esquerra i sumar el vot útil per frenar la dreta.

Si guanya Pedro Sánchez, vindrà a córrer a Andorra?

El farem venir, segur. Potser durant la Cimera. (Riu).

tracking