Reportatge

Diumenge de Rams a la plaça del Poble d'Andorra la Vella

Més d’un centenar de persones es van congregar ahir al migdia a la plaça del Poble d’Andorra la Vella per celebrar el diumenge de Rams.

Diumenge de Rams a la plaça del Poble d'Andorra la VellaCarlos Gallardo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Rams de llorer, palmes i branques d’olivera. Poc abans de les dotze del migdia d’ahir, més d’un centenar de persones esperaven a la plaça del Poble de la capital el repic de les campanes de l’església de Sant Esteve, que anunciaven la benedicció dels rams. Amb un hàbit vermell, l’arxipreste de les Valls d’Andorra, mossèn Ramon Sàrries, va aspergir amb aigua beneïda els congregats, fonamentalment famílies amb infants, recordant així l’entrada de Jesucrist a Jerusalem i donant inici a la setmana més important de l’any per als cristians. Diumenge de Rams, però, ja no és com abans. Almenys per a la Maria Teresa, veïna d’Andorra la Vella, que va recordar com anys enrere “es venia a la celebració amb molta més fe”. “Ara sembla que es vingui perquè és un costum el fet de portar la palma perquè el mossèn et faci la benedicció”, va afegir, si bé va assenyalar que portar a la seva néta, de 6 anys, a la plaça del Poble és un intent de no perdre la tradició. “Ella ara no entén el significat de tot això, però ja ho entendrà quan sigui més gran”, va acabar.

En aquest mateix sentit s’expressava el Joaquim, que va voler deixar clar que ell és un fix aquest dia, tot i que també va reconèixer que “abans potser era més per religió i ara per tradició”. De totes maneres, un dels veterans en això de l’aigua beneïda va recordar que “cada any s’omple la plaça”. De fet, la Sandra, d’Escaldes-Engordany, va explicar que, tot i ser escaldenca, s’apropa a la capital perquè és el lloc on anava de petita. “Sempre he vingut de petita amb els meus pares i nosaltres, a casa, veníem més per tradició i no tant per la part de la religió”, va admetre. En qualsevol cas, i deixant a banda la disjuntiva entre fervor cristià o costum, el que sí que unia ahir al matí tots els assistents era el fet d’anar amb les seves millors gales. “Això sí que està clar, aquí s’ha de venir ben vestit perquè a més a més és només un dia a l’any”, va bromejar el Miquel. Al seu costat, el seu fill i el seu pare, amb “roba de diumenge”. Des de la glorieta, el mossèn Ramón Sàrries va agrair l’assistència i va subratllar que beneir les palmes és important, si bé també s’ha de beneir les persones. L’acte, que va allargar-se mitja hora, va acabar amb la lectura d’un fragment de l’Evangeli. Tot i això, gran part dels congregats a la plaça van seguir la jornada a l’interior de l’església, on es va celebrar la missa per cloure diumenge de Rams. Uns altres, però, van optar per tornar a casa pels ascensors que porten a Prat de la Creu, poc acostumats a tanta gent.

Diumenge de Rams a la plaça del Poble d'Andorra la Vella

tracking