Protecció ciutadana

Mig milió d'euros per a la protecció antiterrorista a Meritxell i Vivand

El comú d’Escaldes-Engordany reserva aquesta quantitat i el d’Andorra la Vella, 50.000 euros més, per a les barreres de seguretat

Mig milió d'euros per a la protecció antiterrorista a Meritxell i Vivand

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comuns d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany han tret a concurs el muntatge i posada en funcionament dels dispositius de seguretat per evitar atacs terroristes a les avingudes Meritxell i Carlemany. La corporació escaldenca té reservada una partida de mig milió d’euros per fer front a la inversió, mentre que la del comú de la capital és de només 50.000 euros. Segons va explicar al Diari el cònsol menor d’Andor­ra la Vella, Miquel Canturri, aquest fet té lloc perquè el comú va fer aquest previsió tenint en compte que té mobiliari urbà de reserva que pot utilitzar com a barrera i menys carrers que van a donar a l’avinguda Meritxell. Igualment, va indicar, si són necessaris més diners el comú podria demanar un crèdit extraordinari o fer les obres necessàries en dos exercicis. Les empreses que vulguin licitar al concurs tenen fins al 24 de maig vinent per presentar les seves ofertes, segons s’asse­nyala en el plec de bases del concurs.

Està previst instal·lar tres modalitats diferents de sistemes de protecció, segons la zona on s’hagin d’ubicar. Una seria desmuntable, és a dir, seria un sistema de “posar i treure”, transportable. En aquest cas s’estaria parlant de jardineres i si fos necessari utilitzar ancoratges per instal·lar-les, aquests haurien de quedar amagats i sense sobresortir del terra. La segona modalitat prevista seria el d’un sistema de protecció mòbil o plegable. Aquest podria quedar permanentment al lloc escollit sempre que no destorbés la circulació o el pas habitual dels vianants. El tercer i darrer sistema seria integrable o replegat.

Validació de la policia

Els sistemes proposats per part dels licitadors hauran de ser validats per la policia i cada element de seguretat instal·lat haurà de tenir una resistència d’un miler de quilojoules d’energia o superior. Els elements hauran de disposar d’un sistema fàcil de bloqueig i desbloqueig; hauran de funcionar manualment mitjançant una clau especial i comandament; hauran de ser aptes per funcionar en tot tipus de temperatures i condicions climàtiques; i en el cas del sistema replegat les guies no podran sobresortir del terra per evitar caigudes.

Una vintena de barreres

A l’avinguda Meritxell, en el tram entre la plaça de la Rotonda i el carrer de la Unió, està previst instal·lar nou elements de protecció contra atacs terroristes. Cinc seran desmuntables. Es col·locaran barreres (seran jardineres) per evitar l’entrada de vehicles als encreuaments de l’avinguda Meritxell amb els carrers Prat de la Creu, Bonaventura Armengol (dues), de la Borda i de la Unió. També està previst instal·lar quatre proteccions del sistema mòbil o plegable. En aquest cas les bar­reres de protecció s’instal·laran als carrers Pau Casals, de l’Aigüeta, Josep Rosell Calva i Bonaventura Riberaygua.

A Carlemany, les barreres es col·locaran al tram de Vivand amb l’objectiu de no permetre l’entrada de vehicles en el tram per a vianants de l’avinguda. Està previst instal·lar onze barreres, tres de desmuntables. Aquestes estarien situades a la mateixa avinguda. Una a l’entrada del car­rer de la Unió, l’altra després de l’encreuament amb els carrers Copríncep François Mitterrand i Ciutat de Sabadell, i la tercera uns 50 metres abans de l’encreuament amb l’avinguda de les Escoles i el carrer del Picó.

També s’instal·laran quatre pro­teccions del sistema mòbil i plegable als carrers dels Paraires, Copríncep Mitterrand i Constitució, i al passeig de l’Arnaldeta de Caboet, just abans de creuar-se amb Vivand. N’hi haurà quatre del sistema integrable als carrers Sant Antoni, Isabelle Sandy, Ciutat de Sabadell i Pare Enric Graner.

TORNA L'AUTOBÚS A ENGOLASTERS

El comú d’Escaldes-Engordany ha tret a licitació el servei d’autobús entre el carrer de la Unió i el llac d’Engolasters. El guanyador haurà de donar el servei a partir de l’1 de juny i fins al 30 de setembre des de dos quarts de deu del matí fins a dos quarts de nou del vespre. Hi haurà set viatges diaris. La corporació, autoritzada pel comú d’Encamp, també ha licitat el servei d’autobús entre la plaça dels Arínsols i les Pardines, que es farà entre l’1 de juliol i el 8 de setembre. Hi haurà set viatges d’anada i tornada diaris. El primer bus sortirà a les nou del matí i el darrer, a les 20.30 h.

tracking