treball

La branca hotelera de l'USdA, abans de final d'any

Exigirà a la patronal millores en l’acompliment de salaris i en les tasques encomanades, així com més formació i millor conciliació laboral

La branca hotelera de l'USdA, abans de final d'anyFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La branca de l’USdA que s’ocuparà de l’hoteleria i de la restauració ha d’estar tancada abans de final d’any perquè des del sindicat també volen començar a desenvolupar la del comerç, perquè són les dues grans potes de l’economia sobre les quals els treballadors encara no tenen força, afirma el secretari general, Gabriel Ubach. “Són dos sectors claus en l’economia del país i necessiten tenir una regulació amb uns convenis col·lectius potents i que permetin conciliar la vida laboral i la familiar”, explica. En el cas de l’hoteleria, Ubach reconeix que és el més perjudicat “amb diferència, per horaris, per condicions, per incompliment en els salaris i en les tasques assignades”, per tant, afegeix, “el primer que cal fer és establir un conveni que defineixi el sector, perquè avui no existeix i tothom fa el que vol”, sentencia. La intenció del nou sindicat seria integrar totes les professions relacionades amb l’hoteleria i la restauració, una situació que demana temps per començar a tenir propostes concretes. “No és el mateix un cambrer d’un restaurant que una treballadora de la neteja d’un hotel. Volem que tots en formin part i, per tant, necessitem propostes per a tots però que satisfacin les necessitats de cada grup”.

Una de les exigències que tenen molt clares és la inversió en formació perquè només així s’aconseguirà fidelitzar el client i atraure aquell a qui anomenen “de qualitat”. “Si les empreses aposten per la formació continuada, millors llocs, més ben remunerats, més conciliació, etcètera, aconseguirem plantilles que treballaran satisfetes i es donarà al client un producte de màxima qualitat que farà que vingui un turisme de qualitat i no de low cost, que és el que tenim”.

Finalment, Ubach demana que hi hagi inspeccions laborals que “actuïn en conseqüència, quan hi hagi incompliments de contracte però malauradament tenim un Consell General que regula en funció dels interessos dels empresaris i no dels treballadors”.

Per la seva part, la directora de la Unió Hotelera (UHA), Sarah-Jane Giménez, afirma que ja estan desenvolupant la proposta que formularan al sindicat quan es concreti, per arribar a un acord “que ens beneficiï mútuament”. Entre els punts principals hi ha la necessitat de regularitzar el còmput d’hores extres semestral o la possibilitat de seguir pagant en xecs i no per transferència bancària. “Són mesures que creiem que els treballadors acceptaran perquè en el primer cas, es pot treballar una temporada de cinc mesos i cobrar les hores extres al sisè, per exemple, i per l’altra, molts temporers no tenen comptes bancaris, ni en volen perquè han de pagar unes comissions molt altes, per tant, no té sentit que els obliguin a obrir-ne un si quan marxin el buidaran i hauran de tornar a pagar”, exclama. Per això, demana que si l’executiu manté la norma “demani als bancs que les elimini o bé que les redueixi”.

Tant la UHA com l’USdA comenten que mirar què es fa a Catalunya pot ser un bon punt de partida.

tracking