ELECCIONS AL CONSELL GENERAL 7 D'ABRIL 2019

Els liberals es mostren oberts a escoltar els demòcrates

Diversos membres de L’A manifesten als demòcrates que hi ha bona predisposició a escoltar propostes per garantir la governabilitat i l’estabilitat

Els liberals es mostren oberts a escoltar els demòcratesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les eleccions han deixat un escenari incert de pactes en el qual les dues forces de caire dretà, terceravia i liberals, estan en condicions de garantir l’estabilitat de Govern. La duresa de la campa­nya dels liberals contra els demòcrates i Xavier Espot va fer pensar des del primer moment després de saber-se els resultats que el pacte natural era amb el partit de Josep Pintat. A més, els liberals havien anat en coalició amb els socialdemòcrates a les territorials. La situació, però, ha tardat ben poc a girar. Per dos motius. El primer passa perquè diferents membres de L’A, segons font d’aquest partit i també de DA, han trucat a representants demòcrates per deixar clar que no se’ls ha de descartar per a un pacte de Govern. I que no se’ls ha de descartar ni perquè donessin suports puntuals ni tampoc per entrar a formar part del gabinet. No és un posicionament oficial, però s’ha volgut deixar clar, segons les fonts liberals, perquè no existís la idea preconcebuda que no es preveuen aquestes opcions.

Els demòcrates, segons fonts del partit, tenen una divisió d’opinions respecte a quins serien els socis ideals de Govern. Cal diferenciar les afinitats. Ideològicament tots coincideixen que els liberals són molt més propers als demòcrates que terceravia. Fins i tot el gir cap a l’esquerra al qual els ha obligat el pacte amb el PS els ha deixat en un espai de centredreta molt similar al de DA. I aquest és un dels problemes amb què es troba el partit de Jordi Gallardo. L’espai tradicional com a partit de dreta se l’ha quedat Josep Pintat i en aquestes eleccions encara han mantingut bona part del vot tradicional per les sigles, però difícilment el liberalisme tradicional (un 12% dels vots) aguantaria novament fer de crossa del PS sense una escissió del sector més conservador. I en l’anàlisi electoral els liberals ha comprovat que mentre els simpatitzants del PS han votat massivament a les parroquials a les llistes d’Acord (excepte a Andorra la Vella), en el cas dels liberals a la majoria de parròquies (excepte Escaldes) no ha estat així.

La indiscutible afinitat ideològica, però, no és el mateix en el pla personal. Les males relacions entre els demòcrates i el partit de Gallardo, especialment pel cas BPA (que en la campanya no ha estat ni tan sols citat per ningú), fan molt complicat un pacte. Però aquest fet requereix una mirada més àmplia. Si el pacte s’hagués de fer amb els que eren els demòcrates fins ara seria impossible, però el partit té ara uns càrrecs electes en què la meitat arriben de nou. I aquests no tenen cap compte pendent amb Liberals.

Aquesta dualitat provoca que la meitat de DA (vella guàrdia) aposti per pactar, si s’ha de fer, amb Pintat, encara que tingui un cost programàtic més car. L’altra meitat (els nous) veuen amb millors ulls associar-se amb els liberals i poder portar endavant el que han promès a les eleccions. La decisió final dependrà llavors en bona part de quina sigui la predisposició de les dues formacions dretanes. Els resultats porten a establir que ni Pintat ni Gallardo poden comptar a ser alternativa immediata de Govern i que amb poc més del deu per cent dels sufragis les opcions passen per fer de partit frontissa com a mínim a curt i mitjà termini.

D’altra banda, Josep Pintat va manifestar ahir que encara és “molt prematur” per pensar en el que passarà. El polític lauredià, el gran guanyador dels comicis, va indicar que “haig de parlar amb el meu equip, però encara tot és molt recent i cal anàlisi”.

NOMEN NEGA L'AGRESSIÓ VERBAL A LA CÀMERA D'ATV

El líder d’Andorra Sobirana (AS), Eusebi Nomen, va negar “rotundament” les acusacions d’agressió verbal a una operadora de càmera d’ATV. Mitjançant un comunicat, Nomen va donar la seva versió després que la treballadora d’RTVA el denunciés a la policia per una agressió verbal i assetjament diumenge passat. “Nego rotundament que realitzés una agressió contra qualsevol persona al llarg de la nit electoral”, va manifestar el líder d’AS, que va titllar de “greus” les declaracions de Xavier Mujal, director general d’RTVA, sobre l’anunci de les mesures preses contra Nomen i la coordinadora de premsa d’AS per l’incident. “Deixem en mans de la policia o la Batllia la deguda investigació”, va explicar Nomen, que va afegir que es reserva “les corresponents accions futures”. El polític també va assegurar que no farà cap manifestació pública per “no interferir en la investigació”, i va destacar “l’absurditat” de considerar que tant ell com la coordinadora de premsa “haurien comès un acte de discriminació de gènere per adreçar-se a una persona de gènere femení”. Finalment, Nomen va posar de manifest “l’inusual comportament de la direcció d’RTVA contra la nostra candidatura” i va sentenciar que no acceptarà cap interacció amb RTVA “sense la presència d’un notari”.

Els liberals es mostren oberts a escoltar els demòcrates

Els liberals es mostren oberts a escoltar els demòcrates

Els liberals es mostren oberts a escoltar els demòcrates

tracking