x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Eleccions al Consell General 7 d'abril 2019

DA prefereix governar en solitari

Les possibilitats obertes són l’acord amb terceravia, amb liberals o un executiu amb suports puntuals
Xavier Espot, durant la nit electoral, després dels discurs a la militància de DA.

Demòcrates prefereix governar en solitari i fer acords puntuals

Xavier Espot, durant la nit electoral, després dels discurs a la militància de DA.

Fernando Galindo
Actualitzada 09/04/2019 a les 13:07
Xavier Espot obrirà ronda de converses la setmana vinent amb les diverses forces polítiques amb representació parlamentària, amb la intenció de contrastar quina és la predisposició dels diferents partits amb vista a donar-li suport per al futur Govern. Les reunions tindran lloc a partir de la setmana vinent, segons va explicar Espot, quan ja hagin passat uns dies des dels comicis i les formacions ja hagin analitzat els resultats i les possibilitats que s’obren. El cap de llista dels demòcrates planteja les aproximacions “sense apriorismes” i per tant està obert a qualsevol possibilitat, sempre que sigui factible i raonable.
Els demòcrates, però, van fer ahir una reunió en què van analitzar les opcions damunt de la taula entre les que bàsicament es preveuen el pacte amb terceravia, amb els liberals o governar en solitari. De les tres possibilitats, la majoria és partidària de fer un executiu demòcrata i anar buscant acords puntuals per poder governar. La possibilitat d’un pacte amb Pintat, segons fonts properes al cas, es veu com l’obligació de donar un gir molt a la dreta en bona part de les polítiques del futur executiu. Això compromet un sector important de les propostes electorals, les del vessant més social, i obriria les portes al PS per anar-se quedant el votant més centrista.

El posicionament dels demòcrates és la base de sortida per a les converses, encara que no significa que s’hagin descartat la resta d’opcions perquè tampoc es coneix encara quin és el posicionament i la predisposició d’altres grups. La idea de l’executiu de geometria variable, amb suports diferents segons cada qüestió, es podria fer amb un pacte amb CC i la negociació per assolir abstencions que permetessin la investidura o l’aprovació dels pressupostos. Amb la resta de temes s’aniria punt a punt buscant l’ajuda imprescindible per comptar amb la majoria al Consell.
Entre els assistents a la trobada, la possibilitat d’un pacte amb els socialdemòcrates no es veu com a factible per múltiples raons i se’ls veu com els grans rivals, especialment després dels resultats de diumenge. En cas d’un futur acord de Govern hi ha l’opció que la formació política que doni suport als demòcrates entri a l’executiu i disposi de ministres o que no ho faci i que tan sols es comprometi a donar el suport necessari per a la governabilitat.

 
LIBERALS CELEBRA QUE SIGUIN NECESSARIS EL DIÀLEG I EL PACTE
“Estem contents perquè s’ha pogut trencar la majoria”, afirmava ahir el número dos de la candidatura nacional de Liberals i conseller electe, Ferran Costa, i per tant que es faci necessari el diàleg entre les diferents forces polítiques la propera legislatura. Costa va recordar que ells ja ho han dut a terme amb els socialdemòcrates i amb un resultat que celebren perquè malgrat les crítiques i els auguris respecte que no s’entenia l’acord entre dues forces aparentment antagòniques ideològicament “molta gent ho ha entès”, i així s’ha plasmat amb les victòries a les dues parroquials, Andorra la Vella i Escaldes. Ara Costa va apuntar que procediran com ja van dir que farien: cada força tindrà el seu grup parlamentari amb el repartiment de consellers parroquials que ja s’havia acordat a priori. Però “això no treu que pugui haver-hi sinergies conjuntes” entre els dos partits, va manifestar. En tot cas, també va deixar clar que de parlar tenen intenció de parlar amb tothom, també amb Demòcrates. Entenen que ara qui té la paella pel mànec és el número 1 de DA i és Xavier Espot, per tant, qui haurà de liderar els contactes amb la resta de formacions. “Nosaltres som respectuosos amb això”, va assegurar, de la mateixa manera que va repetir el missatge que ja han volgut transmetre durant la campanya, que tenen intenció de fer una oposició constructiva i rigorosa i no abonar-se al bloqueig.
Respecte als resultats del partit blau a la circumscripció nacional, el número dos de la candidatura va dir que “qualsevol formació vol tenir millors resultats”, però que han guanyat respecte a l’anterior legislatura perquè “en teníem tres [consellers] i ara en tenim quatre” i, a més, ostenten una posició que els pot permetre ser decisius en la governabilitat.
  • #19 karlitos
    (10/04/19 00:05)

    Sara va dir..
    Pagar la deuda de Naturlandia, fer el vial fins a la frontera , la rotonda del Punt de trobada I MANTENIR LA EXTREMA DRETA, = AL FINAL DE LA CLASSE MITJANA, ANDORRA DE RICS I POBRES, + els funcionaris comprats que fan posible que els conservadors siguexen governand. Sistema comunista de Maduro, Cuba, Nicaragua en que els que son del partit viuen be o de les dretes com Brasil, USA, Russia, Turquia, Italia i paisos del Leste que ara son de dretes. La classe Mitjana desapareix i tot a pendre per el CUL. No donen pas exemple de democracia perfecta, amb centre dreta i centre esquerda que es el principi de la evoluciò i convivencia.

    Respondre
  • #18 Kiko
    (09/04/19 20:04)

    Es pensaven guanyar per majoria absoluta !!! Pero que es pensaven, que el poble és ruc o que ? Després del desastrós mandat que han fet ...
    Sino es per SDP que ho ha impedit, també perdien Ordino i Encamp ! ( i sinó sumeu )

    Respondre
  • #17 Josep
    (09/04/19 19:35)

    Xavi, no heu entes el resultat? Pacteu amb Tercera via i no ens feu perdre el temps.

    Respondre
  • #16 Eleccions
    (09/04/19 18:52)

    Segons tots voleu democràcia, no voleu majories absolutes...realment voleu q governi St Julia? De veritat??? Ja van tenir el seu moment les velles glòries, poder estataria bé q parlessin Espot, Lopez, i Gallardo. Estaria bé q hi hagués realment una democràcia ...ES EL Q VOL EL POBLE!!! Passeu pàgina! I a veure si es pot avançar ja.

    Respondre
  • #15 ciutadà
    (09/04/19 17:23)

    cap de les formacions que poden negociar amb DA ho pot fer a menys que vulguin tenir molts problemes amb els seus votants. Per tant no els queda una altra que pactar entre ells i deixar DA a l'oposició. A més es mereixen "tastar" l'oposició per que sapiguin el que us han fet "viure" 8 anys al Consell General!!!!!!!!

    Respondre
  • #14 Sara
    (09/04/19 15:38)

    La millor solució sense dubte és el Sr.Pintat.

    Respondre
  • #13 Calladets!!!
    (09/04/19 15:09)

    Esteve Vidal, Jordana, Cinca, Camp...tots aquests que predicaven tan per les xarxes i per tot arreu  CAP A CASA!!!! Heu perdut a Escaldes i Andorra . La vostra fi. Prou de fer malbé Andorra i la seva gent. PATETICS. El temps us col.loca al vostre lloc. FORA!!!  I Espot...a pactar i shuuuut.... per Andorra i per la seva gent. No per vosaltres. 

    Respondre
  • #12 Lingotes
    (09/04/19 13:11)

    Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, fora DA.

    Respondre
  • #11 xavier
    (09/04/19 12:10)

    El PS haurien de mirar de negociar amb els altres per fer un govern deixant LA a l'oposicio. Que la gent n'ha tingut prou de 8 anys de desproposits BPA aires de grandesa i parlar de ministres avans mateix de que hi hagi eleccions, en una gran demostracio d'arrogancia i la prepotencia que els caracteritza.

    Respondre
  • #10 Josep
    (09/04/19 11:51)

    Aviam si saben llegir els resultats. Govern Liberals, PS i Pintat amb acords de mínims i DA a l'oposició. Això és el que ha votat la majoria.

    Respondre
Veure’n més
19
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts