la campanya

Espot diu que López vol fer una república d'Andorra

El candidat de DA l’hi etziba després que el socialdemòcrata digués que no li donaria “tantes bondats” al Coprincipat

Xavier Espot i Pere Lòpez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els caps del llista de Demòcrates i el Partit Socialdemòcrata van protagonitzar ahir un cara a cara organitzat per l’emissora SER Andorra en què Xavier Espot i Pere López es van enfrontar especialment en dues qüestions, el model fiscal i l’avortament. Despenalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs és per al candidat de DA la fi del Coprincipat, un model institucional “imprescindible”, va defensar, en un entorn internacional complicat per als microestats com el Principat. El socialdemòcrata va insistir que des le l’aprovació de la Constitució s’han fet avenços contra la doctrina de l’Església sense que hagi trontollat el model: matrimoni civil, divorci, unions homosexuals, recentment Llei de reproducció assistida, i que pot succeir igualment amb l’avortament. “Vostès fan bandera de la por”, li va etzibar al candidat de DA, per després afegir-hi que Andorra s’ha fet un lloc en l’entorn internacional i que no li donaria “tantes bondats” al Coprincipat. La reacció d’Espot va ser immediata: “s’està traient la careta”, li va retreure, “vostè vol la república”.

Espot li va demanar al rival si creia que s’haurien assolit acords tan rellevants com els CDI amb els veïns o si es tindria el suport d’Espanya i França per assolir un acord d’associació amb la Unió Europea sense l’actual sistema institucional. Però eren les acaballes del debat i tocava tractar una darrera qüestió, la de la doble nacionalitat, en què novament tots dos van defensar posicionaments contraris i ja sabuts: López a favor i Espot en contra.

La temàtica social

El cara a cara entre els dos candidats millor posicionats en aquestes eleccions arrencava tímid, abordant la temàtica social i amb retrets que s’han sentit en múltiples debats al Consell aquesta legislatura. Per a López els demòcrates defensen una política social basada en l’assistència, mentre que el PS aposta pel creixement de salaris i pensions perquè la ciutadania pugui tenir una vida digna. A més, els va acusar de precaritzar el mercat de treball amb el nou Codi de relacions laborals. “Esperàvem que després de les dues manifestacions trobaríem alguna cosa al seu programa de lliçó apresa”, li va retreure. Espot va acusar-lo de fer una “interpretació esbiaixada” de la nova normativa laboral. “En aquest país no existeix el comiat lliure”, va sentenciar. Sobre la política social, va assegurar que la filosofia demòcrata també és la de garantir la igualtat d’oportunitats i la de “donar la mà transitòriament” als qui passen dificultats fins que poden construir un projecte de vida. “Per a nosaltres la política social no es resumeix en la de l’ajut i la prestació econòmica”, va asseverar.

Tots dos van enfrontar també els models de solució per a la problemàtica de l’habitatge. López va acusar el rival d’haver estat negant la realitat del problema i “no em sona creïble que qui ha estat tres anys ministre de l’habitatge ara canviï de rumb”. “Ha negat que els pisos socials siguin una bona fórmula”, va continuar. De nou, Espot ho va negar: “Jo no he dit mai que estigui en contra de l’habitatge social. He dit que si diuen de fer 1.500 pisos s’ha de dir com es paguen.”

El sistema fiscal

I per acabar el bloc social, Espot aprofitava per tornar a criticar el subsidi d’atur que projecta el PS, acusant-lo que caldrà augmentar un 7% les cotitzacions, magnitud que López va negar. “Ja li dic jo que no li quadraran els números”, va insistir Espot, amb un argument que va continuar en el següent bloc, quan s’abordava l’economia i la relació amb la UE. “Vostè, senyor López, després de moltes promeses durant la legislatura s’ha adonat que necessita molts més ingressos i apujar impostos”, va asseverar l’aspirant a cap de Govern de DA, un increment que empobrirà empreses (la immensa majoria petites i mitjanes, va repetir) i, per tant, treballadors. López va acusar els demòcrates d’afavorir que a “uns pocs” l’economia els vagi bé mentre “desapareix la classe mitjana”. “Els que més tenen paguen un 0% d’IRPF mentre que assalariats i autònoms paguem els nostres impostos”, va denunciar el socialdemòcrata. Van enganxar-se llavors en la discussió sobre la proposta del PS de fer tributar IRPF a les sicavs i els dividends de les societats. “Digui’m per què una persona que té mig milió de dividends ha de pagar un 0% d’IRPF”, li demanava López a Espot, que insistia que amb el canvi de model els grans perjudicats eren petits i mitjans empresaris i l’atractiu d’Andorra per la baixa pressió fiscal. “No podem parlar de la nostra societat com els bons i els dolents, els treballadors oprimits i els empresaris àvids de diners”, va dir Espot. Tanta intensitat van agafar el debat que no van tenir temps de parlar de la UE.

Espot diu que López vol fer una república d'Andorra

Espot diu que López vol fer una república d'Andorra

tracking