Govern mantindrà l'obligació de pagar les nòmines al compte bancari

Cinca afirma que és un mètode “absolutament habitual arreu” que serveix per “afavorir la transparència a l’hora de pagar els treballadors”

Govern mantindrà l'obligació de pagar les nòmines al compte bancari

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Davant les queixes recollides per la CEA d’empreses amb dificultats per liquidar la nòmina dels treballadors per transferència bancària, tal com obliga el nou Codi de relacions laborals, l’executiu considera que aquest sistema “és una cosa absolutament habitual arreu”. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va defensar ahir després del consell de ministres que aquesta mesura, que impedeix ingressar la nòmina a través de xecs o talons, té “la voluntat d’afavorir la transparència a l’hora de pagar els treballadors”. Precisament ahir, la Unió Hotelera es va sumar a les crítiques de la patronal a través del seu president, Carles Ramos, que va recordar que l’impediment de pagar en efectiu a les persones temporeres pot desincentivar que vinguin a treballar al país. “Si el pagament s’ha fet a través d’una transferència bancària, la traçabilitat és molt més fàcil, ja que les quantitats pagades queden molt més clarament reflectides”, va afegir.

Per aquest motiu, Cinca va justificar que, tot i les inquietuds de la patronal, “dubto que passi per haver de fer cap canvi legislatiu”. “Naturalment”, va continuar, “perquè això sigui eficaç cal un sistema bancari que sigui capaç de donar aquest servei amb normalitat i a tothom”. Una condició que, segons Jordi Cinca, ja es dona, atès que “les entitats bancàries andorranes tenen tecnologia i la capacitat més que sobrada per poder oferir aquest servei”. Per tot, el ministre en funcions va manifestar que “no hauria d’haver-hi cap problema” per pagar els salaris exclusivament pel banc i que “hauria de ser perfectament possible i sense cap mena d’exclusió”. De fet, Cinca va reconèixer que li “costa entendre que qualsevol treballador d’Andorra no tingui la possibilitat de cobrar la seva nòmina a través d’un compte bancari”. En qualsevol cas, el ministre portaveu va posar en relleu que l’obligació del Govern és “entendre” per què s’estan produint problemes en algunes empreses a l’hora d’emprar aquest mètode de pagament. “Si és que hi ha alguna disfunció l’haurem d’analitzar i evidentment el que farem és intentar entendre-la i veure com s’hi pot posar remei”, va expressar, si bé va assenyalar que “segurament són qüestions molt puntuals”.

Precisament, Jordi Cinca va avançar que l’executiu es posarà “en contacte” amb Andorran Banking “per contrastar aquestes dificultats” i “per veure què és el que està passant en aquest sentit”. Amb tot, el ministre va insistir en el fet que el pas del pagament per xec a pagament per transferència bancària representa “un salt qualitatiu”. Cinca va anar més enllà i va posar l’accent en el fet que pagar el salari d’aquesta manera ni tan sols “es pot qualificar d’una transacció moderna”.

EL MARÇ ES TANCA AMB UN TOTAL DE 418 DEMANDATS DE FEINA

El març es va tancar amb un total de 418 demandants de feina, una xifra que representa un augment del 10% respecte al mateix mes del 2018, quan es van registrar 380 persones en recerca d’un lloc de treball. Una dada que va fer pública ahir la cap d’àrea d’Ocupació i Treball, Laura Vilella, durant la roda de premsa en què va presentar el balanç de les línies estratègiques del servei d’Ocupació dels darrers tres anys. En aquest sentit, Vilella va explicar que “la mitjana mensual de nous inscrits al servei d’Ocupació” del 2018 va ser de 54 persones, un 50% dels quals ho van fer a través d’Internet. De fet, la cap d’àrea va posar en relleu que la mitjana mensual de consultes al web del servei és de 10.839. Pel que fa als processos d’orientació, Laura Vilella va exposar que des del març del 2017 Ocupació ha tancat un total de 386 processos, gràcies als quals un 26% dels usuaris ha trobat un lloc de treball. Vilella va emfatitzar que “només l’1,8% dels processos d’orientació han finalitzat amb l’activació de la prestació per desocupació”. D’altra banda, la cap d’àrea del servei va destacar que durant el 2018 es van dur a terme 45 formacions, en què van participar 565 persones en recerca de feina. Respecte a les accions de prospecció per trobar noves ofertes de feina en empreses no inscrites a Ocupació, Laura Vilella va assenyalar que se’n van realitzar 348, un 53% de les quals a Andorra la Vella i un 18% a Escaldes-Engordany. Vilella va celebrar el bon funcionament del servei.

Govern mantindrà l'obligació de pagar les nòmines al compte bancari

tracking