Alfons Clavera, Unió pel progrés d'Andorra

“Els demòcrates han entregat la nostra sobirania a Europa”

Alfons Clavera té 51 anys, està casat i té dos fills. És advocat especialitzat en dret internacional i va començar a fer política l’any 1995, però ara encapçala una candidatura nacional per primera vegada.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alfons Clavera, candidat de la nova formació Units pel Progrés d’Andorra (UPA), va sortir de Liberals fa uns mesos per discrepàncies amb el partit en el debat de l’avortament. Ara encapçala la seva pròpia candidatura amb la promesa de fer créixer la societat andorrana, les empreses i els treballadors.

Hi ha molts electors antiavortistes i partidaris al mateix temps d’apujar fins a 1.400 euros el salari mínim?

Apujar el salari mínim és una qüestió de justícia social i no és incompatible amb la defensa del Coprincipat, són coses independents. En aquest sentit, és o blanc o negre: o estàs a favor de la Constitució o hi estàs en contra.

Ha tingut alguna mala experiència amb el saig per demanar que s'elimini aquesta figura?

No he tingut cap experiència personal, però conec el patiment que està causant en la societat perquè suposa una doble pena. El saig és una figura importada de França que es va crear a Andorra perquè en aquell moment el departament d'execucions de la Batllia estava bloquejat. El problema és que amb aquesta figura no guanyem res perquè pots impugnar els actes d'embargament i llavors, aquella finalitat que tenia el saig de descongestionar el departament d'execucions no s'assoleix perquè encara causa més bloqueig.

Hi ha massa impostos o és partidari de posar-ne un de nou o d’augmentar els actuals?

Nosaltres som contraris a augmentar els impostos. Per contra, som partidaris de, en el moment que hi hagi una millora en termes de recaptació, ajudar la petita i mitjana empresa perquè puguin pagar sous dignes.

En un sospir vas passar de ser forçat a dimitir en un partit a encapçalar una llista nacional pròpia, com va passar?

Jo militava en una altra formació política amb la qual vaig tenir unes discrepàncies, per la qual cosa vaig sortir del partit. Llavors vaig convergir amb unes persones que estaven treballant un model de país i em van proposar presentar aquesta candidatura per a aportar propostes de canvi i de milora del país. Nosaltres creiem que la política andorrana necessita saba nova. Llavors jo i Raquel Fernàndez vam cofundar UPA.

Li sembla bé que les dones surtin del país per avortar o creu que s’ha de perseguir?

Nosaltres ens basem en el territori andorrà i només opinem sobre el que no es pot fer a Andorra. Sabem que l’article 8 de la nostra Constitució defensa la vida en totes les seves fases, però no opinem del que passa fora.

Quina seria la proposta principal per solucionar el problema de l'habitatge?

Volem implementar mesures per fer efectiu l'article 33 de la nostra Constitució, que diu que els poders públics han de promoure les mesures necessàries per fer efectiu el dret de la gent a gaudir d’un habitatge digne. El primer que farem és impulsar la creació d'un registre de la propietat perquè considerem que s'ha de conèixer quina és l'oferta immobiliària. Això funciona a tots els països i som dels pocs que no ho tenen.

Com veu l’acord d’associació?

Demòcrates ha fet una cessió injustificada i sense precedents de la sobirania d'Andorra. El marc institucional que han negociat suposa una entrega de la nostra sobirania a la Unió Europea. Europa vol que el comitè d'associació sigui un òrgan consultiu i no decisori i nosaltres volem que sigui decisori. Apostem perquè si hi ha una discrepància, que sigui un òrgan arbitral extern qui decideixi quina es la resolució.

El sistema electoral s'ha de mantenir o fer una sola circumscripció per a tots?

Nosaltres creiem que es pot mantenir el mateix sistema de llistes parroquials i nacionals, però que aquestes fossin obertes. A més, voldríem que aquest sistema, que és anterior a la Constitució, s'implementés també a les eleccions comunals.

Quin seria el partit internacional amb el qual es troba més representat?

Nosaltres ens identificaríem amb un partit que defensés la dignitat de les persones i la justícia social. Que fos un partit progressista i que busqués el progrés de la societat, de les empreses i dels treballadors.

Amb un 1% d'intenció de vot seria un miracle que entri al Consell. Com ho porta?

Nosaltres veiem que el vot útil del canvi és Units pel Progrés d'Andorra. A mesura que ha avançat la campanya electoral estem tenim un molt bon grau d'acceptació per part de la ciutadania. Volem ser prudents, però creiem que el nostre programa electoral tindrà una molt bona acollida per part de la ciutadania andorrana. A més, volem continuar estant en el panorama polític de cara a properes eleccions.

“Els demòcrates han entregat la nostra sobirania a Europa”

“Els demòcrates han entregat la nostra sobirania a Europa”

tracking