TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

La campanya

Vela acusa Demòcrates de fer una política cultural “a cop de talonari”

Afirma que els ‘taronges’ han “menystingut” el patrimoni, deixant una situació “desoladora”

Vela acusa Demòcrates de fer una política cultural “a cop de talonari”PS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PS considera que DA ha “menystingut” la cultura al llarg dels vuit anys de mandat taronja amb una “improvisació a cop de talonari”. Així ho va destacar ahir, durant la trobada que va celebrar la formació a la plaça del Poble, la número 2 de la llista nacional socialdemòcrata, Susanna Vela, que va lamentar una gestió “erràtica i capritxosa”, desprotegint el patrimoni del Principat. En aquest sentit, Vela va apuntar que els demòcrates han dut a terme una “política cultural d’aparador” i ho va exemplificar en dos projectes recentment estrenats com l’Espai Columba o l’Espai Dèria.

“Són exemples de coses fetes sense cap mena de planificació ni previsió”, va criticar, i va retreure que “ara” la candidatura de Xavier Espot “torni a sortir amb un equipament com el museu nacional”. “Fa vuit anys que s’està parlant del museu”, va recordar l’aspirant nacional i va afegir que “tot i això no han fet absolutament res, ni un informe”. Així mateix, Susanna Vela va subratllar que “s’han paralitzat durant més de cinc anys la tramitació dels entorns de protecció i s’ha estat incapaç de gestionar la seva difusió”. “No ens podem permetre el luxe del ritme paquidèrmic amb el qual s’ha tractat el tema dels entorns”, va assenyalar, i va indicar que “en vuit anys només s’han aprovat tres entorns”.

Un situació que l’exministra de Cultura va definir com a “plenament desoladora”. De fet, Vela va argumentar que els demòcrates no “s’han interessat” per revertir aquest panorama perquè “saben que la cultura i l’educació són elements essencials per formar ciutadans i ciutadanes crítiques”. “Pretenen sotmetre la gent mitjançant la ignorància pautada pels interessos personals, econòmics i polítics”, va afegir.

D’aquesta manera, la número 2 del Partit Socialdemòcrata es va comprometre a dur a terme una “defensa de la cultura popular i dels nostres artistes i creadors”, ja que “la nostra cultura i la nostra identitat és el que més importa”. “Nosaltres volem donar resposta a les necessitats i inquietuds de la nostra ciutadania”, va sentenciar. En paral·lel, Susanna Vela va defensar la necessitat de desplegar la legislació adient per poder garantir la conservació i la difusió de la riquesa d’Andorra. En aquesta línia, la candidata vermella es va referir a la recuperació dels 100 metres de perímetre cautelar dels monuments que tinguin pendents els entorns de protecció.

A més a més, Vela va apostar per aconseguir augmentar els visitants dels monuments del país mitjançant “una reestructuració del departament que s’ocupa de patrimoni cultural”. “Als monuments i equipaments se’ls ha de donar més qualitat i visibilitat de la que tenen ara”, va dir. Per la seva banda, el candidat a cap de Govern del PS, Pere López, va admetre que l’educació i la cultura “són coses molt importants i se’n parla molt poc en campanya”. “Els socialdemòcrates parlem de cultura i tenim un programa molt ampli en aquest sentit”, va afirmar. Finalment, Susanna Vela va posar en relleu la voluntat de “posar fi a la situació precària dels docents que són eventuals”.

tracking