Educació

Una cinquantena de casos d'absentisme el curs passat

La majoria d’intervencions per faltes d’alumnes van ser a la secundària

Una cinquantena de casos d'absentisme el curs passatArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El BOPA publicava ahir el decret que regula la prevenció i el tractament de l’absentisme escolar als centres educatius, normativa que ja existeix des del 2006 però que, amb aquesta, ha sofert un parell de modificacions. En aquesta ocasió s’ha actualitzat la normativa “a la realitat social actual” i s’hi han fet canvis per “millorar l’eficiència dels processos d’intervenció”, tal com recull l’exposició de motius. El ministeri va facilitar ahir dades de casos recollits durant el curs 2015-2016, 2016-2017 i 2017-2018, que revelen que les intervencions van estar a l’entorn de la cinquantena els dos últims cursos i que es van elevar fins a les 67 el primer dels esmentats.

Una de les característiques diferencials del curs passat és que la immensa majoria de les situacions d’absentisme es van donar a la secundària (50) per només una a la primera ensenyança. Els dos cursos anteriors, malgrat que la proporció de casos a la segona ensenyança és més elevada, es van produir més intervencions a la primària: 10 el curs 2016-2017 i 8 el 2015-2016. El ministeri va declinar valorar les dades però sí que va precisar, respecte a l’estat actual dels expedients, que els del curs 2015-2016 estan resolts; que del curs següent en queden quatre pendents, i que del passat s’ha resolt el cas detectat a primera ensenyança i queden 17 pendents de segona ensenyança.

La normativa fixa diferents tipus d’absentisme: hi ha l’absentisme per manca de puntualitat (cinc retards no justificats corresponen a una mitja jornada d’absència no justificada), absentisme parcial i absentisme crònic. S’estableixen diferents protocols d’actuació en funció del tipus d’absència. L’escola ho ha de comunicar al ministeri quan el diàleg entre escola i família no dona fruits en l’absentisme parcial i quan aquest esdevé crònic.

tracking