Operació policial

La guàrdia civil busca proves de corrupció a la Seu

Els agents investiguen l’alcalde de la Seu i tres càrrecs més municipals i comarcals

La guàrdia civil busca proves de corrupció a la Seu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Agents de la unitat orgànica de la policia judicial de la comandància de la guàrdia civil de Lleida, acompanyats per efectius antidisturbis del grup de reserva i de seguretat (GRS) de Barcelona, van entrar a primera hora del matí d’ahir a l’ajuntament de la Seu d’Urgell i a l’edifici del Consell Comarcal de l’Alt Urgell buscant documentació a instàncies del jutjat número 2 de la Seu per una querella de la fiscalia pels “presumptes delictes de prevaricació, malversació contra l’administració pública, fraus contractuals, frau de subvencions i negociacions prohibides a funcionaris”, segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Els fets impliquen quatre polítics als quals se’ls va requisar, prèvia notificació judicial i mentre duri tot el procés, els telèfons mòbils. Es tracta de l’alcalde de la ciutat, Albert Batalla (PDeCAT), el primer tinent d’alcalde, regidor d’Hisenda i Urbanisme i president del Consell Comarcal, Jesús Fierro, la regidora de promoció econòmica, Mireia Font, i la gerent de l’ens comarcal, Sara Camps, que van col·laborar en tot moment amb la guàrdia civil.

Segons va poder saber el Diari, el material sol·licitat pels agents de la policia estaria relacionat amb l’empresa Habitatge i Urbanisme la Seu, SLU (HIULS), la societat privada municipal que s’encarrega de la gestió urbanística i sobre la qual la guàrdia civil hauria requerit expedients del període 2012-2018, així com les subvencions de procedència europea del programa Feder, que presumptament no s’haurien destinat al motiu pel qual es van atorgar, i expedients relacionats amb els programes de garantia juvenil destinats a la comarca de l’Alt Urgell.

L’actuació parteix d’una querella de fiscalia, que ha actuat d’ofici després que fa sis mesos rebés una denúncia, segons van apuntar fonts judicials. Els agents presents a l’ajuntament van requerir la presència del secretari, la interventora, dos informàtics i l’arquitecte, entre d’altres funcionaris municipals, que segons van explicar en sortir del consistori, van anar aportant la informació de tots els expedients requerits i que, pel que els semblava, no tenien “cap connexió” els uns amb els altres. A la resta de treballadors, els van ordenar “abandonar els llocs de treball sense tocar res”. Al Consell Comarcal, la guàrdia civil va retirar els telèfons temporalment a una quinzena de treballadors, que els va retenir a la sala de plens de l’edifici fins a última hora del matí.

L’alcalde de la Seu, Albert Batalla, va assegurar en acabar l’escorcoll per part de la guàrdia civil, que va durar més de nou hores, que tant els treballadors com els regidors investigats estaven “molt tranquils” i va defensar que “ara i sempre” la forma d’actuar a l’ajuntament “ha estat la correcta”. Batalla va explicar que l’actitud dels treballadors a l’hora de mostrar els expedients requerits per la policia va ser “sempre de col·laboració” i sobre la documentació demandada va dir que “no té cap tipus de connexió entre ella”. Per això, va demanar que “s’aixequi el secret de sumari al més aviat possible” per “poder defensar la nostra honorabilitat i la de tots els nostres treballadors”. Pel que fa a l’origen de la recerca, Batalla va assegurar que el desconeixien.

L’advocat de l’alcalde, Andrés Maluenda, va insistir en la “tranquil·litat” dels responsables investigats i va manifestar que “l’ajuntament no va detectar cap irregularitat” en els expedients requerits. Jordi Alís, advocat de Jesús Fierro, va instar a “aixecar el més ràpid possible” el secret de la recerca i va dir que desconeixien “el que ha motivat la recerca”.

Prudència de l'oposició

El portaveu del principal grup a l’oposició a l’ajuntament de la Seu, Òscar Ordeig (Compromís X la Seu), va demanar “prudència” i va instar a “deixar fer la feina a la justícia i mostrar màxima col·laboració des del consistori”. En acabar el registre, l’alcalde es va posar en contacte amb els portaveus dels partits a l’oposició per explicar-los tot el que va succeir i els va convocar a una reunió.

La guàrdia civil busca proves de corrupció a la Seu

La guàrdia civil busca proves de corrupció a la Seu

tracking