Inhabilitació a un funcionari pels euros andorrans

El condemnat va obtenir dades de residents i els va usurpar la identitat per quedar-se els diners

Inhabilitació a un funcionari pels euros andorrans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal de Corts ha imposat una pena de quatre anys de presó i set anys sense poder exercir en un lloc de treball de l’administració pública a un funcionari del servei de circulació de Sant Julià de Lòria com a autor d’un delicte major d’ús il·lícit de dades personals automatitzades per part de funcionari i d’un delicte d’usurpació d’identitat. Segons es va explicar al judici, celebrat el mes de gener passat, l’home va aprofitar el seu lloc de feina a la corporació laurediana per accedir a dades personals de gent de la parròquia i obtenir així els euros que el servei de Tràmits de Govern va posar a disposició dels residents l’any 2015.

Segons la sentència, el funcionari va extreure el nom, la data de naixement i el número de cens de persones del seu voltant que sabia que no farien ús del seu dret de demanar aquestes monedes per utilitzar aquesta informació amb l’objectiu de fer-se passar per elles i demanar els lots per quedar-se’ls. L’home va realitzar la transacció amb la seva pròpia targeta de crèdit de manera telemàtica per fer la reserva dels estoigs i recollir-los al servei de Tràmits de Govern posteriorment. Aquests actes il·lícits es van descobrir quan uns residents que van demanar els seus lots de monedes al servei de Tràmits van rebre com a resposta que aquests ja havien sigut sol·licitats per una altra persona. Com que cada resident només tenia dret a un estoig, els funcionaris van aconsellar als afectats que denunciessin els fets, ja que a més la situació s’havia repetit sovint durant les setmanes anteriors. En total, sis persones es van veure afectades per aquestes irregularitats, però només quatre van mantenir la seva denúncia.

Al judici, el processat va defensar que ell no va poder aconseguir les dades necessàries per fer la reserva de monedes perquè el programa que s’utilitza al servei de Circulació del comú de Sant Julià no les mostra. A més, va assegurar que durant els dies en els quals es van produir els fets va perdre la seva targeta de crèdit i que va trucar per desactivar-la, un detall que el banc va negar, explicant que en cas de pèrdua d’una targeta només es procedeix a la seva anul·lació, però no es desactiva. El funcionari va afirmar que durant el període de pèrdua de la targeta es van produir petits pagaments que ell no va realitzar, però que tampoc va denunciar. Així, el representant legal del condemnat va demanar l’absolució del client, assegurant que només va adquirir el lot de monedes que li pertocava i que en cap cas es va fer passar per altres residents per obtenir-ne més.

ABSOLTS ELS TRES EMPRESARIS ACUSATS DE BLANQUEJAR DINERS PROCEDENTS DE LA DROGA

Els tres empresaris de Formentera acusats de blanquejar diners provinents del tràfic de droga han estat absolts pel Tribunal de Corts. El ministeri fiscal demanava una pena de quatre anys de presó, part condicional, per a cadascun dels processats, a més d’una multa de 800.000 euros, a pagar entre els tres, i el comís de tots els béns. La fiscalia, basant-se en els informes de la investigació, va considerar que els nombrosos moviments amb grans quantitats de diners que es feien entre els tres acusats podrien posar de manifest un possible origen il·lícit. A més, un dels processats va ser controlat per la guàrdia civil l’any 2003, quan va recollir un paquet de sis quilos d’haixix a la costa d’Eivissa. Va ser arran d’aquest cas quan l’establiment bancari andorrà en què l’home tenia un compte va sospitar que els diners podrien provenir del tràfic de drogues. Els acusats van explicar que els moviments continus que feien entre els comptes bancaris responien a unes compensacions que es feien entre si, ja que s’ajudaven mútuament deixant-se diners en efectiu a Formentera, quan algun en necessitava per fer alguna inversió, i que després es retornaven a Andorra. El Tribunal ha considerat suficientment provat l’origen lícit dels diners i, a banda d’absoldre els acusats, ha dictaminat que se’ls retornin els 500.000 euros que se’ls va comissar.

tracking