La campanya

Liberals aposta pel transport públic per cable

La formació estudiarà la viabilitat d’un model amb telecabines si el “cost és assumible”

Liberals aposta pel transport públic per cable

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El número 2 de la llista nacional va deixar clar que el programa liberal aposta per la sostenibilitat i defuig de projectes megalòmans i que per tant el projecte d’impulsar una xarxa de transport públic per cable es farà sempre que sigui econòmicament viable. El que Liberals planteja, va recordar Costa, ja s’ha impulsat en ciutats com La Paz (Bolívia) i en una molt més propera com Tolosa. El model no té res a veure amb aquell del metro aeri dels governs Forné –Costa va reaccionar a la pregunta deixant clar que aquella iniciativa era inassumible– i el candidat la va situar com una proposta que pugui servir per descongestionar el trànsit i que sigui molt més neta. Un projecte que, a més, sigui una alternativa a la construcció de més carreteres. De fet, la va posar com a exemple d’una solució per al problema circulatori que pateixen les valls del nord i va contraposar el cost del telecabina que ha estrenat aquesta temporada Arcalís (d’uns 7 milions d’euros) al que al seu dia es va calcular que tindria el desviament massanenc (de més de 40). Sobre el de Sant Julià, Costa va afirmar que el posicionament del partit és que s’ha d’acabar responent al projecte inicial.

La sostenibilitat també és fonamental en el projecte turístic de la formació. I enmig de la polèmica suscitada per la proposta de taxa turística de la Marca Andor­ra, que els hotelers rebutgen, Liberals en proposa la seva: un euro per pernoctació i que es considera la “justa participació” del visitant i que es revertirà en benefici del país.

El programa liberal també incideix en el Tu decideixes. El partit vol donar veu a la ciutadania en qüestions que es consideren trans­cendents com ara l’avortament, si s’ha de possibilitar la doble nacionalitat, si s’han de rebaixar els anys per accedir al passaport o l’acord d’associació. “En qüestions cabdals per al país qui ha de decidir és la ciutadania”, va assenyalar Costa. Es plantegen consultes vinculants perquè tal com va recordar el polític un referèndum requereix de l’aval dels Coprínceps i en la interrupció voluntària de l’embaràs són conscients que els fallaria un suport. En tot cas, la fórmula s’ha d’articular.

Emancipació, habitatge

Una de les propostes que Liberals ja va anunciar abans de l’inici de la campanya és un programa d’ajuts per als joves per donar-los suport en l’emancipació. Un pla que té un cost (6 milions d’euros anuals) i que Costa va defensar que és assumible.

El polític va assenyalar que són conscients que la problemàtica d’accés a l’habitatge afecta tota la població i, per això, plantegen mesures com ara un institut per a l’habitatge que faci intermediacions entre propietari i llogater i serveixi, per exemple, per dipositar les fiances i que sigui qui en faci el retorn quan el llogater marxi. També va anunciar un cens de pisos buits i va aprofitar per carregar contra Espot, per impulsar una taxa sense tenir la xifra d’habitatges buits.

tracking