x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Eleccions al Consell General 7 d'abril 2019

Espot versus López

La campanya comença marcada per l’enquesta electoral, que ha deixat clar que hi haurà un duel entre DA i el PS
Les imatges de l'enganxada de cartells

Les imatges de l'enganxada de cartells

L'inici de la campanya electoral ha deixat moments simpàtics en diversos partits

Comença el duel entre Espot i López

Comença el duel entre Espot i López

Comença el duel entre Espot i López

Pere López mirant el cartell de campanya dels demòcrates amb la foto de Xavier Espot en primer terme.

Comença el duel entre Espot i López

Pere López mirant el cartell de campanya dels demòcrates amb la foto de Xavier Espot en primer terme.

Fernando Galindo
Actualitzada 25/03/2019 a les 13:08
L’enganxada de cartells va aixecar el teló d’unes eleccions que s’han convertit en un duel entre Xavier Espot i Pere López o entre demòcrates i socialdemòcrates. A la precampanya s’intuïa aquesta sensació, però els resultats de l’enquesta han situat DA a tocar del 40% dels vots, i el PS, del 30%. L’avantatge que Espot té sembla clar, però el sistema electoral dona la victòria a aquell que s’imposi a les parròquies. I aquí el PS fa coalició amb els liberals i caldrà veure com funciona la barreja. Aquesta és la gran incògnita, ja que si sumen en bloc els vots el resultat final serà incert, perquè tindrien clares opcions de gua-nyar en parroquials com Andorra la Vella i Encamp o fins i tot ser outsiders a Ordino. En canvi, si la coalició no funciona Espot té via expedita per a una majoria absoluta que podria ser superior a l’actual.
L’enganxada de cartells va comptar amb una presència continguda de seguidors dels partits. Els demòcrates, com passa habitualment, van ser el partit que més gent va mobilitzar. El recor­regut per les parròquies i fins i tot amb desplaçament al Pas de la Casa va comptar de base amb un gros d’entre 40 i 50 persones més les que s’unien a cada parada. No va ser, però, un desplegament de força com el de Toni Martí el 2011 quan el dia de l’enganxada, amb una rua de 200 persones, autocar inclòs i tracte al candidat com si fos el nou JFK, ja estava clar qui arrasaria als comicis. L’elecció de la Massana, l’únic lloc on no hi ha llista taronja, no va ser casual, fent l’ullet a Ciutadans Compromesos.

Socialdemòcrates i liberals han comptat amb la presència dels candidats i l’afegit d’alguns simpatitzants. La fotografia de Pere López i Jordi Gallardo junts dar­rere de la pancarta de d’Acord era la instantània que resum la filosofia. Les dues formacions s’ho juguen tot a la carta del pacte i treballaran durant la campanya perquè SDP i terceravia no els arrabassin vots. Perquè l’esprint de fer-se conèixer i de guanyar vots que prepara el partit que encapçala Josep Pintat és la principal preocupació dels liberals, un cop ja ha quedat clar que els toca jugar el paper de partit petit de la coalició.
Terceravia va ser el partit que, després dels demòcrates, va mobilitzar més seguidors. La situació crítica en què els ha deixat l’enquesta (per sota de la representació parlamentària) els ha portat a forçar la mobilització des del primer dia. En quinze dies no només hauran de trametre a l’electorat programa i propostes, sinó que hauran de fer que la gent sàpiga què és terceravia. SDP tampoc va comptar més que amb els candidats i algun amic i familiar, en la mateixa línia que l’Andorra Sobirana d’Eusebi Nomen i Units pel Progrés d’Andorra. Les tres formacions ja han constatat també que el seu objectiu s’ha establert d’entrada com el d’assolir un conseller, i per Nomen o Clavera arribar-hi serà una gesta.

La nota de color va ser per a Eusebi Nomen, que amb el cartell electoral resum el seu objectiu. Ha col·locat en una banda una papereta que simbolitza totes les altres forces polítiques i les vincula amb l’acord d’associació amb la Unió Europea. Al costat hi ha la papereta d’Andorra Sobirana amb tots els noms de la llista com a suposada única força política que s’oposa a fer un acord amb Brussel·les. Possiblement Josep Pintat no acabaria d’estar d’acord amb l’exclusivitat de Nomen com a euroescèptic. Comencen dues setmanes de campanya on els temes fonamentals de debat seran l’avortament, el Coprincipat, el vot dels residents, el preu i l’accés als lloguers.

LEMES DE CAMPANYA

Els demòcrates aposten per un doble missatge. D’una banda, Les persones compten i, de l’altra, Guanyem el futur.

Els socialdemòcrates centren el missatge en Una Andorra per a tothom.

Els liberals tenen el lema més llarg, Una altra forma de ser, una altra forma de fer.

Terceravia, més enllà d’incloure un Vota’ns, passen el missatge que Andorra ets tu.

SDP aporta ideologia amb un Sí al progrés.

Andorra Sobirana vol Solucions reals per a proble­mes reals.

Units pel Progrés vol Progrés per a tots.
Etiquetes
Veure’n més
31
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts