precampanya

Inhibició de la Junta Electoral en la demanda de Clavera contra Espot

La institució afirma que no és competència seva el fet de portar al ministeri fiscal la queixa presentada pel candidat d’UPA i l’emplaça a fer-ho ell mateix

Inhibició de la Junta Electoral en la demanda de Clavera contra Espot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta Electoral s’ha declarat incompetent per transmetre a Fiscalia la demanda que li van presentar els números u i dos de la llista Units pel Progrés d’Andorra, Alfons Clavera i Raquel Sánchez, contra el candidat de Demòcrates, Xavier Espot, per la qual l’emplaçava a estudiar i a trametre al ministeri públic “si la seva conducta pot ser constitutiva de delicte”, després que l’aspirant a cap de govern del partit taronja proposés la creació d’un servei adscrit al ministeri d’Afers Socials que assisteixi les dones que decideixin avortar a l’estranger. En la resolució, la Junta estipula que “no entra dins del seu àmbit de competència, la rebuda de denúncies d’àmbit penal i no dona lloc a la petició formulada pels candidats de trametre-la al Ministeri Fiscal”.

Amb aquesta decisió, la institució “obre la porta” que la candidatura presenti directament la denúncia a la Fiscalia, assegura Clavera qui afirma que la decisió es prendrà durant aquest cap de setmana i dilluns “segurament ja la tindrem presa”. “Des de la candidatura encara ho estem valorant i no hem pres cap decisió. Ho farem entre avui i demà i a partir de dilluns ja tindrem la decisió presa”, comenta. El candidat escaldenc explica que la decisió de presentar la “queixa” a la Junta Electoral es va prendre per “cautela i prudència, ja que en aquell moment ja s’havien publicat les candidatures al BOPA i la llei electoral estableix que si durant la campanya hi ha un indici d’il·legalitat, serà la Junta qui estudiï la possibilitat de trametre-la a la Fiscalia”. Clavera senyala que la llei és “ambigua perquè no deixa clar si quan s’és candidat però encara no ha començat la campanya, és igualment la Junta qui se n’encarrega. Davant aquesta situació, vam preferir actuar amb cautela i prudència”.

En la denúncia que van presentar, indicaven que la proposta d’Espot “és inconstitucional (...) i que cap servei de l’administració pot destinar cabals públics a promoure i fomentar actuacions en frau de llei” i instava a estudiar “si amb diners públics s’han realitzat actes preparatoris delictius, consistents a encomanar a funcionaris perquè emetin informes tècnics que avalin la viabilitat jurídica, mèdica o psicològica de la creació d’un servei governamental per a l’ajuda i l’acompanyament a les dones que vulguin interrompre l’embaràs fora de les nostres fronteres”. Per tot plegat, insistia, “en cas que es materialitzés la proposta i s’acabi creant dit servei governamental, s’estaria cometent un delicte d’avortament en grau de temptativa”.

ES CLARIFICA EL REGLAMENT PER INCOMPATIBILITATS

Una de les primeres accions que ha pres la nova Junta Electoral ha estat clarificar el règim d’incompatibilitats que estableix sota quines circumstàncies un batlle s’ha d’inhibir. El nou text estableix que s’abstindran de participar en la resolució de consultes si tenen relació sentimental o parentiu fins al quart grau, amb qualsevol persona que participi en el procés electoral. També estipula que es recusarà si s’està denunciat, acusat o demandat per qualsevol de les persones que participin en el procés electoral, llevat que hagi estat rebutjada per manca de fonamentació. La Junta ha pres la decisió després de les dimissions succeïdes per l’escrit de la Fiscalia en la resolució sobre la queixa de Nomen i en què reprovava a la batlle Immaculada Rodríguez no abstenir-se tot i ser germana d’una candidata.

NO ESMENIN LA 'T' DE CIUTADANS!

L’executiu va informar d’un error ortogràfic a les butlletes de Ciutadans Compromesos on apareix el logotip de la formació correctament escrit però al nom de la candidatura que figura a l’espai reservat a la papereta, s’ha afegit erròniament una t a la paraula i apareix escrit, “Ciutadants Compromesos”. Després que Govern consultés a la Junta Electoral i aquesta els digués que l’error ortogràfic “no porta a confusió als electors”, s’ha decidit mantenir-la durant les eleccions i no haver-les de canviar totes, però l’executiu ha enviat un comunicat de premsa alertant als votants que “tal com recull la Llei electoral, les paperetes que contenen qualsevol mena d’esmena, fins i tot la correcció d’una falta d’ortografia, es consideraran vots nuls”, per tant, els insta a “no esmenar les paperetes per tal de no perjudicar el seu vot”. Que ningú tatxi la t de Ciutadants si no vol que el seu vot quedi anul·lat de l’escrutini. En l’escrit de resposta de la Junta, aquesta “imputa” a Govern “l’error ortogràfic” però indica que en virtud de la Llei Qualificada del règim electoral i del referèndum, “considerem que les paperetes, amb aquest error ortogràfic d’impremta s’han de considerar vots vàlids en l’escrutini”. A més, recorda que aquelles paperetes on algú rectifiqui o corregeixi la falta, serà considerat vot nul.

Inhibició de la Junta Electoral en la demanda de Clavera contra Espot

tracking