Mobilització escolar

Dos-cents joves clamen contra el canvi climàtic

Els estudiants han redactat un manifest en què demanen als polítics que prenguin mesures contra el canvi climàtic com el foment del transport públic

Protesta estudiants Lycee Comte de Foix Fridays For Future
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Uns 200 estudiants de segona ensenyança dels diferents centres educatius del país es van manifestar ahir al matí a la plaça del Consell per demanar més conscienciació amb el medi ambient. La concentració va començar a les 11 del matí i es va extendre fins a les 13.30 hores aproximadament, amb un programa que va incoure la lectura d’un manifest, batucada, balls i discursos d’alguns dels joves que hi van assistir. Entre els manifestants hi havia pancartes amb missatges com “Si el plantera fos un banc, ja l’hauriem rescatat” o “Act now or swim later” (Actua ara o nada després), fent referència a l’augment del nivell del mar com a conseqüència del canvi climàtic. Sobre aquest reclam, un dels joves que es van animar a agafar el micròfon ironitzava dient que els andorrans trobaran la platja a la Seu d’Urgell si no es canvien les polítiques mediambientals.

Aquesta concentració sorgeix de la iniciativa Fridays For Future, impulsada per l’estudiant i activista sueca de 16 anys Greta Thunberg. El 15 de març hi va haver arreu del món una nova onada de mobilitzacions impulsades pels moviments Fridays For Future internacionals per demanar mesures efectives que puguin aturar el canvi climàtic. Mateu Bracque, un dels organitzadors de la protesta d’ahir a la plaça del Consell, es va mostrar molt satisfet pel l’alt grau de participació i va anunciar futures activitats en el marc d’aquesta iniciativa, com una recollida de deixalles a la Comella. “No volem que es quedi en una cosa puntual, sinó que perduri en el temps. Reclamem que se’ns deixi un futur més digne, amb accés a l’aigua potable i una atmosfera respirable”, va afegir.

Suport polític

La protesta va comptar amb la presència de representants polítics del Partit Socialdemòcrata (PS), Demòcrates, Liberals i Podem. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va rebre el manifest dels estudiants i es va reunir amb alguns d’ells per intercanviar opinions i explicar-los les polítiques que es desenvolupen en aquest àmbit. Calvó va felicitar els joves per la iniciativa i va destacar la importància que aquests es manifestin per lluitar contra el canvi climàtic: “La protecció del medi ambient no només es fa des de les adminitracions, sinó que hi ha de participar tota la població.”

Per la seva banda, el número 5 de la llista nacional del PS, Roger Padreny, va aprofitar la concentració per manifestar el suport del partit a aquesta iniciativa i va anunciar dues de les apostes socialdemòcrates en matèria de medi ambient. Padreny va proposar un canvi en el model de gestió de residus basat en una reducció de la incineració. En aquest sentit, el socialdemòcrata va apuntar la necessitat de realitzar un estudi d’impacte per comprovar la viabilitat de la proposta. Així mateix, Padreny va fer referència a la intenció del PS d’impulsar una economia circular i de fomentar les energies renovables “en tots els sectors” com alguns dels punts principals d’un pla estratègic per tal d’assolir els objectius de desenvolupament sostenible marcats per les Nacions Unides. La manifestació també va comptar amb la presència del president de Podem Andorra, Joan Seguí, qui va acompanyar els joves i es va sumar als actes de protesta. Seguí va aplaudir la iniciativa dels estudiants i va destacar el caràcter reivindicatiu de l’acte: “És important que els moviments juvenils també tinguin veu i aprenguin que sortint al carrer es poden demanar coses als gestors polítics.” D’altra banda, va apuntar que tot i no haver pogut concórrer a les eleccions, el partit continuarà col·laborant amb protestes com Fridays For Future i acompanyant l’activitat sindical.

D’altra banda, els estudiants van anunciar que es posaran en contacte amb els partits polítics per tal de fer-los arribar una sèrie de propostes en matèria de medi ambient amb la finalitat que aquests puguin tenir-les en compte a l’hora d’elaborar els seus programes electorals. Lesprincipals demandes dels joves són la protecció de la fauna i la flora del país, l’augment de punts de recollida selectiva i d’escombraries, la reducció de la contaminació lumínica i sonora i el foment del transport públic, que apunten que ha patit un augment de 75 cèntims en el preu des de l’any 2011.

Dos-cents joves clamen contra el canvi climàtic

Dos-cents joves clamen contra el canvi climàtic

tracking