Medi ambient

La qualitat de l'aigua dels rius és bona en un 84%

El Govern ho atribueix a la forta inversió en depuradores en la gestió de les aigües residuals

Una dotzena d'exemplars de llúdrigues s'han identificat al Principat
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al llarg dels últims mesos s’han pogut identificar als rius una dotzena d’exemplars de llúdrigues. Aquest augment de la població de l’espècie és un bon indicador de la millora de les condicions ambientals i de la bona qualitat de l’aigua dels rius, segons va explicar ahir, en el marc de la celebració del Dia mundial de l’aigua, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat en funcions, Sílvia Calvó, acompa­nyada pel president de la Federació de Caça i Pesca d’Andorra, Josep Maria Cabanes, i de Manel Riera, director d’Ordenament Ter­ritorial, que van fer una visita al tram del riu Valira recentment restaurat a Santa Coloma. La ministra en funcions va subratllar “la importància de les depuradores en la gestió de les aigües residuals i el manteniment de la qualitat ecològica dels rius, i la feina que es va engegar l’any 1996 amb el pla de sanejament de les aigües, que ha permès una millora gradual i consolidada de la qualitat de l’aigua any rere any. Enguany, les dades del 2018 reflecteixen que d’un 80% a un 85% dels trams dels rius tenen una qualitat d’aigua bona o molt bona, una xifra molt similar a la del 2017. Segons els informes presentats per Medi Ambient, “aquesta és una bona notícia, una mostra clara que les inversions destinades al propòsit de netejar els rius està funcionant de forma més que correcta”.

La cap d’àrea de Control i Gestió Ambiental i Seguretat Industrial, Sílvia Ferrer, va presentar les dades del balanç del 2018 de la qualitat de les aigües. Aquestes assenyalen que el 84% de les estacions de control tenen una qualitat excel·lent o bona, el 13% tenen una qualitat acceptable i el 3%, corresponent a una única estació, una qualitat dolenta. Per tant, no hi ha cap estació que sigui d’una qualitat molt dolenta, fet que demostra la millora de les dades. Ferrer va recordar “la bona recuperació de les aigües any rere any”, i va indicar que l’any 2010 el 70% de les estacions mostraven una qualitat de les aigües excel·lent o bona, catorze punts percentuals menys que ara. Cal recordar que l’any 2005 aquesta xifra era inferior al 40%. Ferrer va indicar que “s’han netejat 656 quilòmetres de riu, amb una mitjana de 19,5 quilos de residus per quilòmetre de riu”. La cap d’àrea va celebrar la davallada de residus trobats explicant que la ràtio de l’any 2010 era de 150 quilos per quilòmetre, i que “això també és gràcies, en part, a la major conscienciació de la ciutadania”.

Josep Maria Cabanes va destacar la importància dels treballs realitzats en aquest tram de riu per mantenir una vegetació de ribera i la creació de zones naturals per a les truites. Cabanes va explicar que “la vegetació de ribera té importants funcions a l’hora de mantenir l’equilibri ecològic dels rius, ja que actua com a filtre natural de l’aigua i regula el cicle hidrològic, protegeix l’entorn dels efectes negatius de les crescudes sobtades de cabals i permet un equilibri de l’ecosistema que regula la vida aquàtica”.

Per la seva banda, Manel Riera va detallar les intervencions realitzades al voltant dels rius. Les accions han estat la restauració dels talussos amb vegetació de ribera, els treballs de dragatge del fons del riu per prevenir les avingudes d’aigua i la col·locació de pedres al riu per crear un ambient més propici per a la fauna aquàtica. Riera va dir que les obres eren necessàries per solucionar “els problemes històrics d’inundacions”.

EL CAU DE LES LLÚDRIGUES S'AMAGA A SANTA COLOMA

Calvó va manifestar ahir que “hem recuperat la població de llúdrigues, la qual s’havia extingit”. Precisament, la recuperació d’aquesta espècie animal és una de les conseqüències de la millora de les condicions ambientals. Segons els tècnics de Medi Ambient, la llúdriga es mou fora de la llera del riu i és un animal dependent del medi aquàtic, que busca zones tranquil·les dels rius, sobretot de bosc de ribera, on poder fer el cau. A més, segons va manifestar el president de la Federació de Caça i Pesca d’Andorra, Josep Maria Cabanes, “feia molts anys que teníem les aigües contaminades i, a pesar de la població que som i de la construcció que hi ha en un país com Andorra, ara la qualitat de l’aigua és altíssima. Això facilita l’aparició de llúdrigues, truites i d’altres espècies que han retornat als rius del Principat”. Cabanes va afirmar que “això serà bo per als 1.500 pescadors d’aquí i per als turistes, ja que gaudiran de jornades idíl·liques de pesca. Andorra ha de continuar sent un referent”.

La qualitat de l'aigua dels rius és bona en un 84%

tracking