societat

Desconeixement general de la taxa turística que vol la Marca Andorra

Els partits polítics reconeixen que la proposta va quedar “en l’aire”, si bé estan oberts a debatre-la

Desconeixement general de la taxa turística que vol la Marca Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després que la Marca Andorra proposés fa una setmana la creació d’una taxa turística de 20 cèntims per finançar les seves activitats, els partits admeten que encara desconeixen com es podria concretar la proposta. “Es vol crear una institució que pot tenir aquest finançament”, diu el líder de terceravia, Josep Pintat, que lamenta que, tot i “tenir certa lògica”, va “quedar una mica en l’aire”. En qualsevol cas, Pintat, que es mostra obert a “donar suport i col·laborar” amb la Marca Andor­ra com a “projecte de país”, avança que està disposat a “fer les valoracions pertinents” sobre la taxa turística. En aquest sentit, el candidat dels demòcrates a cap de Govern, Xavier Espot, considera que “les propostes presentades mereixen ser valorades de forma detinguda”. De fet, Espot, igual que Pintat, manifesta el seu suport a la Marca Andorra “perquè trasllada una imatge crec que positiva”. Des de les files socialdemòcrates, Pere López reconeix que va “quedar sorprès per l’anunci” de la taxa turística i apunta que “és una qüestió que s’ha de reflexionar una mica més”.

El candidat del PS sentencia que “s’ha de ser prudent abans de prendre una mesura d’aquesta importància”. Per la seva banda, l’aspirant de Progressistes-SDP a dirigir l’executiu, Josep Roig, afirma que el fet que una entitat privada cobri una taxa és “un autèntic despropòsit i per tant no hi estem d’acord”. “Nosaltres entenem que les taxes les pot cobrar una administració central o comunal”, diu, i justifica que “la Marca Andorra no té competència per cobrar impostos”. En qualsevol cas, continua, “entenc que s’haurà d’afrontar d’una manera clara la pròxima legislatura”. “La nostra posició és que s’hauria de debatre”, anticipa, si bé critica que a hores d’ara SDP no té “ni expedients, ni dossiers, ni la memòria econòmica que hauria d’acompanyar la qüestió”.

El líder d’Andorra Sobirana i candidat a cap de Govern, Eusebi Nomen, indica que una empresa privada “ha fet el desenvolupament de la Marca Andorra” i “finançar el projecte amb una taxa turística no té cap sentit”. “No té cap sentit ni la taxa ni la fundació per gestionar la marca perquè a més està dissenyada malament de dalt a baix”, acaba. Finalment, el candidat d’Units pel Progrés d’Andorra, Alfons Clavera, sub­ratlla que analitzaran la taxa turística de la Marca Andorra “per veure si no causaria algun perjudici al turisme”.

Des de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) manifesten que han passat una enquesta als associats per poder adoptar una posició respecte a la pertinença de fixar una taxa turística.

tracking