Relacions diplomàtiques

Cinca considera que en dos anys “es pot tancar” l'acord d'associació

El ministre de Finances en funcions argumenta que és un termini “raonable” tenint en compte que “ja hi ha molta feina feta”

Cinca considera que en dos anys “es pot tancar” l'acord d'associació

Creat:

Actualitzat:

Les negociacions de l’acord d’associació amb la UE agafen un altre ritme després que el Parlament Europeu aprovés la setmana passada la proposta de resolució per instar la Comissió Europea, l’encarregada de dirigir les converses, a culminar el pacte en els pròxims dos anys. Així es desprèn de l’informe de l’eurodiputat Juan Fernando López Aguilar, que determina un temps prudencial perquè Andorra, Mònaco i San Marino es puguin adaptar a certes qüestions, com ara el tabac. Un termini de dos anys que el Govern del Principat considera “raonable” tenint en compte el treball que s’ha fet fins ara. En declaracions al Diari, el ministre de Finances en funcions, Jordi Cinca, afirma que “ja hi ha molta feina feta i amb tota la feina feta i dos anys més penso que es pot tancar aquesta negociació”. En aquest sentit, Cinca argumenta que “hem de partir de la base que no estem començant de zero”, i recorda que “tenim el marc institucional negociat i la lliure circulació de mercaderies tancada”.

Tot i això, continua, “queden tres llibertats per negociar (capitals, persones i serveis), però també és ben cert que el nou Govern es trobarà tot un treball tècnic que s’ha fet i unes anàlisis molt aprofundides de tot el cabal comunitari”. En qualsevol cas, el titular de Finances assenyala que l’executiu encarregat d’asseure a la taula de Brussel·les haurà de “fer prevaldre les especificitats” i insta a “aprofitar la predisposició i el convenciment generalitzat”.

Eternitzar la negociació

“No pot haver-hi cap país d’Europa que no tingui un model de relació amb la UE sòlid i el fet que la UE reconegui també els microestats és un pas endavant molt important”, afegeix, i sentencia que “no crec que sigui bo que [la negociació] s’allargui eternament” pel “desgast” generat al Govern i a la població. Una visió positiva de l’acostament a Europa que l’aspirant a cap de Govern de Demòcrates, Xavier Espot, comparteix, destacant que “el missatge que es va llançar [des de l’eurocambra] és un missatge positiu”. “Un missatge que afirma el que sempre hem anat dient i és que les institucions europees no només són favorables al fet de subscriure un acord d’associació amb Andorra, sinó que entenen quines són les nostres especificitats i particularitats”, subratlla.

En la mateixa línia s’expressa el número u de Progressistes-SDP, Josep Roig, que es congratula pel fet que “l’informe del ponent Fernando López Aguilar recull la nostra posició i confirma que és l’adequada i la correcta pel futur del nostre país”. Roig remarca els “aspectes positius” que es recomanen des del Parlament Europeu: “bancs andorrans amb un passaport per a serveis financers, protegir les persones que treballen a Andorra i un acord que permet obrir la participació en algunes polítiques de la Unió com medi ambient o educació”.

Amb tot, Josep Roig lamenta la manca d’informació que s’ha traslladat des del Govern als partits i a la societat. “L’informe recomana que es redobli la informació als ciutadans d’Andorra i el Govern no ho ha facilitat”, critica, i avança que “el compromís” d’SDP és “millorar la informació de l’acord d’associació”. Des de les files socialdemòcrates, Pere López posa l’accent en el fet que “després d’un any i mig no hem vist un sol document sobre la negociació de la Unió Europea”. “Sincerament, encara que sigui molt dur dir-ho, no sabem res d’aquest acord i d’aquesta negociació”, emfatitza, i assenyala que en la nova legislatura “caldrà parlar-ne seriosament”. De fet, el líder del PS afirma que “per a Andorra seria molt positiu un canvi d’interlocutor amb la UE” perquè “segurament caldrà replantejar o fer enrere algunes posicions que DA ha tirat [endavant] sense cap mena de consens polític, econòmic o social”.

Per la seva part, l’aspirant a cp de Govern de la terceravia, Josep Pintat, agraeix que López Aguilar hagi tingut presents les “recomanacions” de la seva candidatura en relació al “respecte de les especificitats d’Andorra”. A partir d’aquí, afegeix, “si Andorra ha de tenir un bon acord o unes bones relacions amb la UE s’ha de fer amb unitat”. En aquest sentit, Cinca afirma que “cadascú haurà de fer la campanya que cregui”, si bé alerta que els taronges entenen que quedar-se al marge d’Europa seria “un suïcidi”.

tracking