Habitatge

Un estudi fixa de mitjana 13 euros el metre quadrat dels pisos de lloguer

Llogar un pis de 100 metres quadrats costaria, de mitjana, al voltant dels 1.300 euros

Un estudi fixa de mitjana 13 euros el metre quadrat dels pisos de lloguer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi del mercat de l’habitatge a Andorra situa en uns 1.300 euros el preu mitjà del metre quadrat de lloguer. Es tracta d’un informe que ha portat a terme la immobiliària Engels & Völkers a través d’una mostra d’entre 325 i 350 habitatges de la seva cartera. L’estudi reflecteix que el lloguer d’habitatges és un mercat molt variable en funció de la temporada. Així i tot, la immobiliària afirma que Andorra la Vella és la parròquia més cara en aquest aspecte. La capital té un valor mitjà del metre quadrat de 15 euros, amb preus que van dels vuit als 22 euros. La Massana i Encamp són les parròquies on els lloguers són més barats, amb una mitjana de 10 euros per metre quadrat. Els preus oscil·len entre els vuit i els 13 euros el metre quadrat a Encamp i els nou i els 12 euros a la Massana.

Cal esmentar que Engels & Völkers treballa amb un producte majoritàriament d’alt standing. Així, el tipus d’habitatge de lloguer més demandat pels clients són les viles independents i adossats, amb un preu mitjà de 4.000 euros al mes. Aquests, segons l’estudi, són els més sol·licitats per famílies d’un alt poder adquisitiu. D’altra banda, la immobiliària parla d’un mercat amb un tipus de client que està en expansió al país els últims anys: els youtubers, influencers y profesionals liberals. Els àtics i dúplexs d’entre 1.800 i 2.500 euros al mes són els més sol·licitats per aquest tipus de públic. Així mateix, l’estudi explica que normalment els pisos són llogats per famílies i emprenedors.

Compradors de luxe

L’informe destaca que Escaldes-Engordany és la zona més cara per a adquirir habitatge de luxe, amb un preu mitjà del metre quadrat de 5.720 euros. La parròquia escaldenca presenta els preus més alts, que es mouen entre els 2.100 i 9.355 euros per metre quadrat. A Escaldes es troben les dues zones on el preu de l’habitatge d’alt standing té un preu per metre quadrat més elevat: l’avinguda Carlemany (6.000 euros de mitjana) i la zona de Can Diumenge (5.500 euros). En aquest sentit, el tercer lloc més car del país és l’avinguda Meritxell, amb un preu mitjà de 5.000 euros per metre quadrat. Segons Engel & Völkers, els habitatges més demandats a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany són els de 165 metres quadrats, amb quatre habitacions i vistes a la muntanya. Per contra, la parròquia més barata per a aquest tipus d’habitatge és Encamp, Aquí, els preus oscil·len entre els 1.400 i els 4.400 euros per metre quadrat, amb una mitjana de 2.900 euros.

D’altra banda, hi ha molts compradors que decideixen adquirir un habitatge en parròquies altes per la proximitat amb les pistes d’esquí. Així, l’estudi de la immobiliària explica que els habitatges més sol·licitats més enllà de les parròquies centrals són els àtics amb terrassa, les cases unifamiliars d’entre 200 i 350 metres quadrats i els apartaments amb superfícies d’entre 100 i 180 metres quadrats, amb un valor entre els 500.000 i el milió d’euros.

Mercat estranger

Segons l’informe d’Engel & Völkers, el 70% dels seus clients són estrangers. L’estudi apunta a la modernització i l’obertura d’Andorra a la inversió estrangera com a principals responsables d’un “creixement sostingut de l’economia que, segons les previsions, encadenarà el seu sisè any consecutiu el 2019”. En aquest sentit, explica que el mercat immobiliari d’alt standing és un molt dinàmic al Principat per “l’elevat grau de seguretat ciutadana, un sector comercial dinàmic i divers, una fiscalitat competitiva i un sistema financer sòlid i internacional”.

Els clients procedents d’Espanya i el Regne Unit, especialment Anglaterra, són els més actius en l’adquisició de propietats immobiliàries al Principat. Els primers signen el 30% de les operacions i busquen apartaments prop de les pistes d'esquí per utilitzar-los com a segona residència, amb un preu que oscil·la entre els 250.000 i els 400.000 euros. D’altra banda, els britànics realitzen el 30% de les compres. Els productes que més sol·licita aquest segment del públic són cases i xalets amb un preu que pot variar entre els 500.000 i el milió i mig d'euros. Així mateix, els francesos són els tercers estrangers que més habitatges adquireixen, amb el 20% de la demanda.

tracking