Frau

Zaplana ocultava a BPA la corrupció de Terra Mítica

L’ex-president valencià hi tenia uns sis milions d’euros, que provenien de suborns d’empresaris que volien treballar amb el parc temàtic

Zaplana ocultava a BPA la corrupció de Terra Mítica

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aixecament del secret de sumari del cas Erial ha revelat que la fiscalia anticorrupció espanyola creu que l’expresident de la Comunitat Valenciana i exministre Eduardo Zaplana va utilitzar BPA per amagar els diners que rebia de la corrupció de Terra Mítica, el parc temàtic de Benidorm que ell mateix va impulsar quan presidia

la comunitat. La recerca, tal com va publicar El País, ha revelat que la major part dels 5,9 milions d’euros dipositats al compte de BPA atribuït a Zaplana van ser ingressats en efectiu entre els anys 2004 i 2007. El compte estava a nom de Joaquín Miguel Barceló, íntim amic de l’exministre, al qual l’ex-president valencià va col·locar com a director de relacions institucionals al consell d’administració de Terra Mítica.

La major part dels gairebé sis milions d’euros dipositats a Andorra van anar sortint cap als comptes d’altres societats establertes a Panamà i Luxemburg els anys següents. La jutge instructora, Isabel Rodríguez, ha anat seguin el rastre deixat pels diners des que van sortir d’Andorra i confia que puguin ser recuperats, com ha passat amb 13,3 milions atribuïts pels investigadors a Zaplana i la seva xarxa.

Les punxades telefòniques de la unitat central operativa (UCO) de la guàrdia civil a Zaplana van mostrar el pànic que va sentir el grup de presumptes corruptes en descobrir, a principi de maig del 2018, que el compte principal a BPA havia estat bloquejat davant els indicis que havia estat utilitzat per al blanqueig de capitals. Tenen gravat el testaferro, Joaquín Barceló, parlant de forma molt tensa amb una treballadora de BPA (quan el banc ja no pertanyia als Cierco) i dient-li: “M’he quedat potes enlaire.”

L’advocat uruguaià Fernando Belhot és una figura clau en tot l’entramat perquè actuava com a testaferro de la xarxa que dirigia Eduardo Zaplana per evadir els diners cobrats per comissions il·legals durant el seu mandat com a president. Berholt va declarar al gener per videoconferència des de l’Uruguai a canvi d’aconseguir immunitat i va confirmar que Zaplana era el veritable titular de les societats en les quals “amagaven” els 7,9 milions d’euros que li gestionava. Tant Belhot com la també testaferro Beatriz García Paesa van explicar a la justícia espanyola que Barceló era un mer home de palla lleial a Zaplana i que el real beneficiari dels diners que hi havia amagats a BPA era l’ex-president valencià. Belhot, com que tenia al seu nom els diners de Zaplana, va ordenar transferir al jutjat d’instrucció número 8 de València 6,3 milions des de Suïssa.

BPA ja hi estava relacionada

En la sentència del cas Terra Mítica, que al gener va ratificar el Tribunal Suprem amb la condemna de dos antics directius –un dels quals Justo Valverde, excunyat de Zaplana– i 18 empresaris, es diu que al parc temàtic van ser comuns els pagaments en diner negre, com els que van nodrir el compte de BPA descobert ara en el cas Erial. Durant la recerca d’una denúncia contra l’exministre del PP, que va acabar en no-res, es va poder sentir una conversa gravada en la qual dos empresaris sostenien que Zaplana era el receptor últim de les comissions que suposadament es pagaven per treballar al parc. I l’ex-diputat socialista José Camarasa va declarar al jutjat l’any 2006 que un d’aquests empresaris, Antonio Moreno Carpio, li va mostrar resguards d’ingressos a BPA i li va dir que eren per pagar suborns.

Filles i Porsche

Les dues filles del polític, María i Rosa Zaplana Barceló, van comprar diverses propietats de luxe i vehicles d’alta gamma quan els seus ingressos eren suposadament de mileuristes. Les dues, però, anaven rebent donacions per part del pare. Rosa, cobrant 15.000 euros l’any, va comprar un Porsche Cayene de 114.000 euros i tres anys després se’l va canviar, venent el que tenia per 50.300 euros. Maria va comprar un Range Rover Sport de 62.000 euros quan no tenia ingressos. La fiscalia remarca que dies abans de la compra es va cobrar un xec de 100.000 euros en un compte de Barceló.

tracking