treball

Els hotelers proposen un conveni col·lectiu del sector

La UHA apunta problemes per adaptar-se a algunes disposicions com les 12 hores entre jornades laborals

Els hotelers proposen un conveni col·lectiu del sector

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Hotelera ha recollit el neguit d’alguns associats i s’ha posat a treballar en la possibilitat que ofereix el Codi de relacions laborals de treballar un conveni col·lectiu sectorial. Tal com va explicar el president de la patronal hotelera, Carles Ramos, la nova legislació laboral conté algunes obligacions complicades de complir pels establiments en les èpoques de més ocupació. Qüestions com ara que hi hagi d’haver un mínim de 12 hores entre les jornades laborals dels treballadors. Ramos va exposar que sovint un mateix treballador està en el servei d’esmorzars i sopars perquè el descans el fa al migdia, ja que bona part dels hotels no fan dinars. Això provoca que incompleixin aquest mínim de 12 hores però que els empresaris entenen que es compensa amb aquesta aturada al migdia. També apunten que en les èpoques de més feina és més complex que es puguin ajustar al còmput d’hores que estableix la llei però que després tenen sistemes compensatoris perquè els treballadors gaudeixin del temps de descans que els pertoca. Un seguit d’especificitats que entenen que es podrien plasmar en un conveni col·lectiu, proposta que abordaran amb el Govern en una reunió aquesta setmana. Un dels temes a resoldre és que ara mateix no hi ha representants dels assalariats del sector.

Un altre dels neguits que els genera la nova legislació és que obliga a pagar els treballadors a travès d’un compte bancari i això els resulta problemàtic als temporers, que eviten obrir-ne un per la despesa que els suposa. La proposta que es traslladarà a l’executiu és poder pagar a travès d’un xec nominatiu.

EL PERSONAL DEL SAAS TREBALLA PER TENIR ENLLESTIT L'ACORD AMB LA DIRECCIÓ AQUEST ANY

Els delegats de personal del SAAS van obtenir fa algunes setmanes l’aval d’un terç de la plantilla de la parapública (d’un miler de persones) per desenvolupar les línies mestres del conveni col·lectiu que es vol acordar amb la direcció durant aquest 2019. La proposta passa per qüestions com ara recuperar el poder adquisitiu que lamenten que es va perdre amb les mesures anticrisi i la congelació de triennis o la supressió de la paga per objectius. També perquè hi hagi un reforç de l’activitat formativa. Carles Pérez, un dels delegats de personal, va lamentar que la inversió en formació és insuficient i va recordar que el personal necessita d’una capacitació perquè malgrat problemes de salut més complexos es deriven a hospitals de referència “aquí fem la primera assistència i l’estabilització”. També advoquen perquè es flexibilitzi l’edat de jubilació i pugui ser després dels 65 si s’arriba a un pacte i perquè s’estudïin les necessitats de personal de cada servei. Els delegats ja treballen en la redacció del conveni i fan reunions periòdiques amb recursos humans.

tracking