Funció Pública

Els funcionaris cobraran un 5% més per cada hora extra

Descarrega proposa als sindicats una millora en la compensació del personal de l’Administració general per equiparar-lo al del sector privat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’executiu veu amb bons ulls millorar les condicions salarials dels treballadors públics. Ahir, en una reunió amb representants del personal de l’Administració general, la ministra en funcions de Funció Pública, Eva Descarrega, va proposar-los un increment del 5% en el preu de l’hora extraordinària. La ministra va explicar als portaveus de l’USdA, del SEP, del Sipaag, de l’ABA i del sindicat de duaners que la iniciativa respon a la voluntat d’equiparar la compensació de les hores extres dels treballadors públics a la regulació que preveu la nova Llei de relacions laborals per al sector privat. En un comunicat, des del Govern es va apuntar que actualment les hores extraordinàries a l’Administració general “es compensen aplicant un augment del 35% sobre el preu de l’hora ordinària per cada hora extra treballada diürna”, mentre que a les extres nocturnes o en cap de setmana ara s’aplica “un augment del 55% sobre el preu de l’hora ordinària”. D’aquesta manera, la proposta de l’executiu suposaria passar del 35% al 40% i del 55% al 60% en el preu d’aquestes hores.

Satisfacció sindical

Una mesura que tots els sindicalistes van rebre amb satisfacció “perquè és una millora innegable”, si bé es van donar “uns dies” per formalitzar una resposta conjunta. El secretari general del Sipaag, Lluís Anguita, va afirmar que la norma els igualaria amb els empleats privats, mentre que des de l’USdA, Gabriel Ubach va apuntar que “molts poden pensar que és una mesura electoralista”. “Quan ens hem trobat amb la llei de la Funció Pública se’ns ha denegat tot i ara aquest caramel es pot entendre així”, va dir.

D’altra banda, segons van relatar fonts sindicals, entre els presents a la reunió es va generar cert malestar quan Descarrega va reconèixer que la proposta sorgia a propòsit d’una demanda unilateral de Joan Torra, de l’ABA. Les mateixes fonts critiquen que les reivindicacions de les organitzacions sindicals no són ateses mentre les demandes dels bombers “sempre s’autoritzen”.

L'ABA DEMANA UNA VINTENA MÉS DE BOMBERS

L’Associació de Bombers d’Andorra (ABA) considera que el cos necessita més efectius per dur a terme les seves tasques diàries. El president del sindicat, Joan Torra, va explicar ahir durant la celebració de Sant Joan de Déu, el patró dels bombers, que “falten bombers perquè portem uns anys que som 118 i això no augmenta”. En aquest sentit, Torra va argumentar que “a les casernes de la Massana, Canillo i el Pas de la Casa només hi ha tres efectius”, quan abans “n’hi havia quatre”. Així mateix, el sindicalista va lamentar que a hores d’ara els bombers fan una gran quantitat d’hores extraordinàries i treballen en dies festius “per cobrir les necessitats de més personal”. En concret, Joan Torra va considerar que la xifra d’efectius que ha de configurar el cos hauria d’estar al voltant dels 140. És a dir, s’haurien de contractar una vintena de nous bombers. En paral·lel, el president de l’ABA va demanar una renovació d’una vestimenta d’intervenció “caducada i desfasada”, així com més camions escala a “les casernes de la Massana i Canillo”, que “no estan dotades de camió escala i si passa alguna cosa s’ha d’esperar que en vingui un d’Andorra la Vella”. A més, Torra va carregar contra uns camions “de foc” que són diferents entre si. “Els bombers no saben on és el material perquè cada camió és diferent”, va justificar. El representant dels treballadors va criticar una manca de “reglaments” que provoca que “al cos de bombers funcioni el mano i ordeno”. Per la seva part, el director dels bombers, Joan Carles Recasens, va recordar que enguany entraran sis nous bombers “per cobrir vacants de jubilació”. “En principi les plantilles estan bé.” D’altra banda, Recasens es va referir a la norma que farà pagar als muntanyistes el rescat en cas d’haver comès una negligència. Segons el director, aquesta mesura no afectarà “en res” el treball dels efectius, ja que va argumentar que a partir d’ara hauran de ser les assegurances les que es facin càrrec del pagament. El mateix, va afegir, en els casos de les competicions esportives i va recordar que la norma entrarà en vigor amb el pressupost del 2019.

Els funcionaris cobraran un 5% més per cada hora extra

tracking