Tancament de candidatures

Suñé ocuparà el segon lloc de DA a la nacional

Espot presenta una candidatura que combina “cares noves” i “experiència política” amb l’objectiu de “revalidar la majoria absoluta”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Hem d’estar en disposició de revalidar la majoria absoluta que ostentem des de fa dues legislatures.” Amb aquestes paraules va resumir ahir l’aspirant a cap de Govern de Demòcrates per Andorra, Xavier Espot, l’objectiu amb què els taronges concorren a les eleccions generals. Una declaració d’intencions que Espot va fer al Centre de Congressos d’Ordino davant de 200 persones, després de validar els noms dels candidats que l’acompanyaran a la llista nacional i dels membres de les diferents llistes parroquials. Precisament, el líder demòcrata va revelar que la número dos a la nacional serà la secretària d’organització del partit i ministra d’Educació entre el 2011 i el 2015, Roser Suñé, seguida de Núria Rossell, en tercera posició. L’ex-conseller general Carles Enseñat, Ester Molné, Justo Ruiz i Landry Riba completen respectivament els set primers llocs de la llista. Uns noms que, segons el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior en funcions, combinen “experiència política” i que “són plurals”.

Tots, sota el lema de la campanya demòcrata Guanyem el futur. En aquest sentit, Xavier Espot va evitar fer pronòstics respecte a la gran concurrència de formacions polítiques a la contesa del 7 d’abril i va subratllar que DA se centra en el seu “projecte polític i com som capaços d’explicar-ho”, si bé va demanar “que tothom intenti fer una campanya constructiva, positiva i no destructiva o fonamentada en determinades afirmacions gratuïtes”.

La Massana, territori de cc

Pel que fa a les circumscripcions parroquials, Demòcrates per Andorra va refermar la seva presència a tot el país a excepció de la Massana. L’aspirant a rellevar Toni Martí al capdavant de l’executiu va explicar que DA va descartar lluitar a la territorial massanenca per no entrar en pugna amb Ciutadans Compromesos. “CC és una formació d’àmbit estrictament parroquial i per tant no entra en competició amb DA amb una candidatura d’abast nacional”, va afirmar Espot, que va assenyalar que “a més a més és evident que [entre CC i DA] hi ha moltes coincidències ideològiques i programàtiques”. Així mateix, Espot es va referir al fet que “encara és més important” que la plataforma liderada per David Baró hagi “manifestat que estava disposada a contribuir a la governabilitat i no ha fet com altres formacions amb proclamacions per fer un front anti-DA”.

Alhora, l’aspirant taronja va refermar que la voluntat de voler evitar la “confrontació” amb CC respon a un gest de “generositat”. “A vegades convé fer un pas al costat, convé ser generós per després poder fer un pas endavant molt més significatiu”, va considerar, tot i que va remarcar que DA no ha fet aquest moviment per aconseguir després el suport de CC a la llista nacional. Una “estratègia” que el president demòcrata, Eric Jover, va justificar per la possible ajuda masseneca en cas que DA els necessiti “per bastir estabilitat governamental”.

EUSEBI NOMEN PRESENTARÀ LLISTA A TRES PARRÒQUIES

Eusebi Nomen preveu presentar almenys tres llistes territorials de cara als comicis nacionals. Així ho va expressar ahir el cap de cartell d’Andorra Sobirana a la candidatura nacional, que a la nit va deixar oberta la possibilitat de tancar nous tiquets parroquials. “La nit serà molt llarga”, va afirmar Eusebi Nomen. Tot i que no va precisar les territorials on es presentaria, el líder d’Andorra Sobirana ja va manifestar la setmana passada que disposa dels avals necessaris per presentar la candidatura nacional i que també seria present amb una llista territorial a Canillo. El partit estava treballant per presentar candidatures a Andorra la Vella i a Sant Julià de Lòria.

MANUEL UGART I DOLORS PRIETO, A LA LLISTA D'UPA

Alfons Clavera ha ratificat que presentarà llista nacional i que la tramitació es farà aquest matí. El candidat d’Units pel Progres d’Andorra (UPA) ha assegurat que té la llista tancada i que ha obtingut les firmes necessàries per a la validació. A Clavera l’acompanyarà Raquel Fernández com a número dos, mentre que el número tres serà per a Manuel Ugart Sánchez, el quatre per a Dolors Prieto Molero i el cinc correspon a Lluís Ricard Llamazares Reyero. Clavera va destacar ahir que la candidatura intenta recollir les diferents sensibilitats socials d’Andorra i defensarà els valors de la Constitució i el Coprincipat. L’entrada de la llista està prevista per a les onze del matí.

Suñé ocuparà el segon lloc de DA a la nacional

tracking