La Batllia torna a imputar Jordi Alcobé pel 'cas Mateu'

La nova documentació aportada sobre l’afer dels correus del ‘cas Mateu’ n’ha estat el motiu

La Batllia torna a imputar Jordi Alcobé pel 'cas Mateu'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La nova documentació que Meritxell Mateu ha aportat a la causa que té oberta per esclarir si va fer de lobbista per BPA ha motivat que la batlle Azahara Cascales hagi decidit tornar a imputar l’exministre Jordi Alcobé. A final del maig de l’any 2017 la Batllia va optar per inculpar Alcobé pels continguts d’uns correus electrònics que Mateu havia enviat a una directiva de BPA i on es mencionava el nom de l’exministre. Els e-mails podrien donar a entendre que l’exconsellera demòcrata actuaria com a lobbista de BPA per uns fets on fa la sensació que treballa per intentar que s’adaptés una legislació i permetre la cotització a la Seguretat Social de treballadors que viuen en altres països. En concret es parlava de rebaixar els tipus de cotitzacions dels assalariats d’uns hubs de gestió. L’alternativa, que mai va veure la llum, hauria obert la porta a un negoci on suposadament BPA volia establir els esmentats hubs de gestió.

Canòlic Mingorance decideix sis mesos després arxivar la causa contra Alcobé en no veure indicis d’infracció penal en la presumpta implicació de l’exministre en l’afer dels hubs. La batlle afirma que “no s’ha pogut acreditar” que facilités informació confidencial, per la seva condició de ministre i membre del Govern de Meritxell Mateu. Però des de fa dies la situació ha canviat i els paper que Mateu ha fet arribar a Cascales, la nova encarregada d’instruir els procés del cas BPA pel pas de Mingorance al Tribunbal de Corts, ha motivat dubtes a la batlle sobre l’actuació de l’exministre i ha decidit tornar a imputar-lo.

L’aparició dels correus electrònics va acabar amb la carrera política de Meritxell Mateu primer i la de Jordi Alcobé a continuació. A principis de l’octubre del 2016, la consellera dels demòcrates per Ordino –clau per a la segona majoria absoluta de Toni Martí– presenta la dimissió i més tard es donarà de baixa del partit. Un mes després és el propi Alcobé el que deixa el Govern. Dies abans havia admès que va treballar per l’entitat financera durant un any i mig quan era ja ministre.

48.000 euros

La causa contra Meritxell Mateu i quatre ex-alts càrrecs de la BPA es va obrir a finals del 2016 a iniciativa de la batlle Mingorance per determinar si del contingut dels e-mails es podia desprendre que hauria fet de lobbista remunerada per BPA i Allianz. Mateu va rebre com a mínim 48.000 euros en negre de la caixa B de l’entitat financera (la societat Landstreet) mentre ocupava un escó al Consell. Es va obrir una causa separada en no estar directament relacionada al blanqueig organitzat. Ara ha fet un nou gir.

tracking