política

Independents d'Ordino fan llista sense vincle amb partits

L’escenari electoral a la parròquia, si no hi ha cap canvi, serà un cara a cara entre els demòcrates i la candidatura independent

Independents d'Ordino fan llista sense vincle amb partits

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un col·lectiu d’unes quaranta persones composen el grup d’independents d’Ordino que ha acordat presentar una llista blanca sense vinculació a cap partit nacional. Això significarà que ni cap integrant de la plataforma s’integrarà en cap llista nacional ni tampoc es farà una recomanació de vot per a cap força, segons va explicar un dels impulsors. Dins del grup hi hauria membres simpatitzants de Terceravia, liberals, PS i SDP. Les tres primeres forces han fet aproximacions per intentar integrar la plataforma com a territorial ordinenca d’una llista nacional però no se n’han sortit. La creació de la plataforma, si no hi ha cap canvi, portaria a un cara a cara entre la candidatura demòcrata liderada per Joan Martínez Benazet i els independents. No s’ha tancat encara els noms de la llista blanca i segurament fins diumenge no es finiquitarà, però, de moment, es compta amb Èric Bartolomé com a número u o dos. Altres fonts van comentar que existeix la possibilitat que SDP, amb Felip Gallardo al capdavant, acabi fent candidatura pròpia. Aquest és l’objectiu de la direcció nacional d’SDP, que vol fer com a mínim quatre candidatures territorials, més enllà d’intentar repetir Laurèdia en Comú com a plataforma electoral.

El col·lectiu independent considera que l’objectiu de la candidatura ha de ser, en la línia del que han fet ciutadans Compromesos a la Massana, intentar aconseguir els dos consellers ter-ritorials i posteriorment decidir a qui li donen el suport. En aquest cas, però, ha quedat força clar que no serà als demòcrates, que passen a ser els rivals en les eleccions. I la condició d’independent seria la condició identificativa del grup amb la voluntat de tenir trajectòria més enllà de les eleccions actuals. En el grup hi ha una part important del jovent de caire conservador de la parròquia que estaven en la línia liberal en anteriors eleccions.

D’altra banda, els liberals massanencs van decidir ahir trencar amb Ciutadans Compromesos i presentar llista pròpia per a les properes eleccions generals. Els liberals havien mantingut una reunió dimecres on no havien pres cap decisió i van deixar les opcions obertes fins a mantenir una trobada amb responsables de Ciutadans Compromesos. La trobada va tenir lloc ahir al matí on se’ls va oferir que s’integressin dins de la comissió electoral que ha de decidir quina és la candidatura. Les explicacions de CC no van convèncer els liberals, que, segons fonts properes al partit, tenien molta pressió de la direcció nacional per fer una llista pròpia. Encara falta un punt important més enllà dels noms, que passaria per decidir si van en coalició amb el PS o en solitari. La intenció inicial dels liberals massanencs era no coalitzar-se en la territorial perquè entenien que el seu electorat era reaci. El fet d’haver d’anar contra CC els posaria en la tessitura de necessitar més suports.

NATÀLIA GALLEGO FARÀ TÀNDEM AMB TARRADO A LA CAPITAL

Natàlia Gallego, presidenta de la Federació de Motociclisme i investigadora de l’Institut d’Estudis Andor-rans, serà qui finalment faci tàndem amb Enric Tarrado en la candidatura territorial de DA a la capital. Gallego, segons fonts coneixedores, hauria estat una aposta de la cònsol major de la capital, Conxita Marsol. De la candidatura va caure Sílvia Riva, ja que no hauria estat ben vista per l’entorn de Tarrado, pròxim al grup Virtus Unita. Gallego ja va formar part d’una llista de DA a la capital: a les comunals del 2011.

EL LIBERAL JOAN TORRA ACOMPANYARÀ GILI A ESCALDES

El tiquet electoral de la coalició PS-Liberals a la parròquia d’Escaldes serà finalment Rosa Gili-Joan Torra. Torra, integrant del comitè liberal escaldenc, ha entrat a la candidatura després que Marc Magallón, actual conseller comunal pel partit blau declinés fer-hi part. Ara mateix socialdemòcrates i liberals tindrien tancades les candidatures a Encamp, Canillo i Escaldes.

ROIG DIU QUE NO TRAÇARAN "CORDONS SANITARIS"

L’aspirant de Progressistes-SDP a cap de Govern, Josep Roig, assegura que la seva formació “no traçarà cordons sanitaris al voltant de cap partit polític”. En declaracions al Diari, el polític progressista posa l’accent en el fet de “reiterar la nostra voluntat de diàleg amb tothom” i davant les acusacions del líder d’Andorra Sobirana, Eusebi Nomen, de ser una marca blanca de DA, defensa que SDP “no és cap marca blanca”. “Em sembla una cosa que no té cap mena de sentit”, critica. D’altra banda, Roig considera que la sortida de DA de Laurèdia en Comú (LeC) de cara a les eleccions generals no perjudicaria LeC en el cas que la plataforma parroquial tornés a presentar-se als comicis comunals del desembre. “Hem de tenir tots clar que LeC neix d’una vocació molt territorial i Demòcrates per Andorra és una formació que té una vocació nacional”, argumenta. De fet, Josep Roig destaca que és “normal” que els taronges hagin confeccionat una llista pròpia a Sant Julià de Lòria “en unes eleccions nacionals perquè forma part de la seva estratègia”. Per contra, Roig insisteix en el fet que Laurèdia en Comú “va sorgir al voltant de tres punts clau que preocupaven molta gent de la parròquia: les finances comunals, Camprabassa i aconseguir més inversió al centre”. “La configuració del projecte parteix de tres elements molt territorials i locals i, per tant, segurament estem comparant qüestions que no són ben bé iguals i no crec que es pugui fer aquesta relació entre DA i Laurèdia en Comú”, assenyala l’home escollit pels progressistes per ser el nou líder de l’executiu. Finalment, l’actual conseller de Cultura lauredià recorda que avui al matí es reuneix el Consell Nacional d’SDP per aprovar les candidatures territorials i la llista nacional.

Independents d'Ordino fan llista sense vincle amb partits

tracking