atur de maternitat

Ampliació del descans de maternitat i paternitat

La CASS decideix permetre l’allargament del descans de maternitat per als pares i mares que es trobaven de baixa quan va entrar en vigor la nova llei

Ampliació del descans de maternitat i paternitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els progenitors que es trobaven de baixa de maternitat l’1 de febrer, quan va entrar en vigor la reforma del Codi de relacions laborals podran gaudir també de l’ampliació de l’atur per naixement d’un fill que queda reflectida en la nova llei. Així ho va decidir el Consell d’Administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), que ahir va celebrar una reunió extraordinària en caràcter d’urgència per tractar aquesta situació. D’aquesta manera, els pares i mares que a data d’avui encara es troben de baixa de maternitat o paternitat podran prorrogar aquest descans quatre setmanes més en el primer cas i dues en el segon. D’altra banda, els progenitors que es trobaven en situació d’atur de maternitat o paternitat entre l’1 i el 22 de febrer d’aquest any, i ja s’han reincorporat als seus llocs de treball, rebran una comunicació en els propers dies, per part de la CASS, on se’ls demanarà si desitgen gaudir de les setmanes de baixa addicionals. En cas afirmatiu se’ls informarà del procés a seguir per fer-ho efectiu.

En total, unes 150 persones afectades per aquesta situació podran allargar el període de baixa de maternitat o paternitat, ja sigui per a continuar amb el termini de descans o per tornar a gaudir-ne un cop s’han reincorporat a la feina durant el mes de febrer. Fonts de la CASS manifesten que s’ha donat resposta a la sol·licitud d’un grup de mares que es van mobilitzar durant els darrers dies i expliquen que s’ha intentat fer al més ràpid possible amb l’objectiu d’afavorir la conciliació de la vida familiar i professional dels progenitors. En principi la decisió havia de ser presa dimarts de la setmana que ve, però el fet de tenir disponibles els informes jurídics han precipitat la celebració de la reunió.

SATISFACCIÓ ENTRE LES MARES

El debat sobre l’ampliació de la baixa de maternitat i paternitat en casos especials va néixer després que un grup d’unes 70 mares iniciés una sèrie de mobilitzacions per fer la petició. Ara, després de la decisió del Consell d’Administració de la CASS, des del grup de mares es mostren satisfetes per com s’ha resolt la situació i es congratulen que demandes socials d’aquest tipus puguin dur-se a terme.

Des del grup de mares, que es va iniciar en un xat amb només 5 persones ara fa nou dies, han volgut agrair l’actitud que han tingut davant la demanda els polítics amb els quals es van reunir, com ara el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, i el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que es van posar en tot moment al costat de les persones afectades. També van voler agrair la feina del Raonador del Ciutadà, Marc Vila, i la defensora de l’assegurat, Carme Moles, que les van orientar i assessorar. El grup de dones manifesta que s’ha demostrat empatia i entesa i que el procés ha estat molt àgil i ha progressat molt ràpid.

ZOOM

AFECTATS

LES PERSONES QUE VAN FINALITZAR LA BAIXA AL FEBRER, INCLOSES

A més dels pares i mares que encara es troben de baixa, els progenitors que van finalitzar el període de descans aquest mes de febrer també podran gaudir d’un allargament d’aquest atur de maternitat i paternitat. Les persones afectades en aquesta situació que ja han tornat a la feina rebran informació de la CASS sobre el procés a seguir.

SUPORT

REUNIONS D’ORIENTACIÓ AMB POLÍTICS I ALTRES ACTORS

Les mares afectades es van reunir amb una advocada que les va assessorar i orientar. Així, van celebrar reunions amb el Raonador del Ciutadà i la defensora de l’assegurat, i van redactar una carta dirigida al president de la CASS. També es van reunir amb Carles Àlvarez Marfany i Xavier Espot, que els van donar suport.

URGÈNCIA

EL CONSELL D’ADMINISTRACIÓ DE LA CASS AVANÇA LA DECISIÓ

El Consell d’Administració de la parapública va dur a terme ahir una reunió extraordinària en caràcter d’urgència per prendre una decisió que s’havia de debatre dimarts de la setmana que ve. El fet de rebre els informes jurídics va fer que es precipités la trobada per tal de donar resposta a la demanda al més ràpid possible.

ELS AUTÒNOMS, EL 17 DE SETEMBRE

La decisió que va prendre ahir el Consell d’Administració de la parapública afectarà només a les persones emmarcades en el règim d’assalariats. No obstant, els progenitors autònoms també podran gaudir d’aquesta mesura. Els treballadors per compte propi gaudiran dels mateixos drets que els pares i mares de baixa assalariats a partir del 17 de setembre de 2019, ja que aquesta data marcarà l’entrada en vigor de la llei 9/2019, el text legal que permetrà als autònoms poder allargar la baixa de maternitat i paternitat i que modificarà la llei 17/2008 de la seguretat social.

tracking