Sanitat

Projecte per millorar els serveis d'urgències mèdiques al Pirineu

Programa de la Unió Europea amb la participació d’Andorra i l’hospital

Projecte per millorar els serveis d'urgències mèdiques al PirineuARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea ha donat llum verd a la segona fase d’un projecte pilot que té com a objectiu millorar els serveis transfronterers d’emergències mèdiques entre Andorra, Espanya i França a la zona transfronterera del Pirineu, mitjançant acords bilaterals entre els col·legis de metges del Principat, de Catalunya, Aragó, Navarra, el País Basc i cinc departaments del sud de França. La primera fase, ja finalitzada, va consistir en el tancament dels convenis entre els diversos sistemes de salut de cadascun dels tres estats. La segona fase busca tancar els acords amb els col·legis professionals perquè els metges puguin prestar els seus serveis en qualsevol banda de la frontera sense haver d’estar reconeguts els seus títols per cada administració concernida. Un exemple pràctic del que busca l’acord és que un metge o una infermera d’Andorra pugui actuar en una emergència mèdica a França o Catalunya si és el sanitari que està més a prop de la urgència. Ara això és impossible, ja que sense un diploma vàlid en el país on està succeint l’emergència mèdica, els sanitaris forans no estan autoritzats a intervenir.

Anomenat Sistemes d’emergència mèdica sense fronteres, el programa compta amb el suport del Fons Europeu de Desenvolupament Regional i un cop estigui en total funcionament millorarà la qualitat dels serveis d’emergències d’aproximadament els 15 milions de persones que viuen al Pirineu. Entre les entitats públiques que participen en el projecte hi ha l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

En la tercera i última fase del projecte s’establirà un acord tècnic pilot entre els serveis d’emergències de l’hospital de Perpinyà a França i de Puigcerdà a Catalunya, per tal d’optimitzar els recursos dels dos centres.

El programa es completarà a mitjan any i els resultats serviran d’exemple de cara a futures iniciatives similars en altres regions frontereres europees, va explicar ahir la Comissió Europea en un comunicat. Brussel·les ha posat en marxa la segona fase en el marc d’una taula rodona amb associacions sanitàries.

tracking