x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Política

Calvó, Giménez i Aleix ocupen els tres primers llocs de DA a Escaldes

Trini Marín va rebutjar ahir definitivament liderar la territorial i queda al capdavant la ministra de Medi Ambient
(*) Circumscripcions on difícilment el partit farà llista

Calvó, Jiménez i Aleix, els tres primers a Escaldes

(*) Circumscripcions on difícilment el partit farà llista

Actualitzada 20/02/2019 a les 12:40
Els demòcrates han tancat la candidatura d’Escaldes-Engordany amb Sílvia Calvó i Xavier Giménez com els dos membres titulars i Miquel Aleix com a primer suplent. La llista es va concretar ahir definitivament després que Trini Marín rebutgés de forma definitiva encapçalar-la. Marín ha mantingut que vol acabar el mandat i posteriorment la intenció, segons fonts properes a la formació taronja, és tornar al seu lloc de treball a la Caixa Andorrana de Seguretat Social. En cas que la cònsol major hagués acceptat el primer lloc, Calvó hauria estat molt possiblement la candidata escaldenca a la llista nacional de Xavier Espot. La inclusió de Miquel Aleix com a primer suplent és molt important, ja que en cas que els demòcrates guanyin les eleccions i hagin de formar Govern és molt possible que Calvó passi a ocupar novament el ministeri de Medi Ambient. Automàticament, Miquel Aleix passaria a ocupar el seu escó al Consell General.
A Escaldes, la unió de socialdemòcrates i liberals es troba en dificultats després que Marc Magallón hagi manifestat la voluntat de continuar al comú i rebutjar el número dos de la llista territorial acompanyant Rosa Gili. La baixa de Magallón s’emmarca en la crisi que està vivint L’A amb molts problemes a la majoria de parròquies per formar candidatures. Els liberals massanencs han de decidir avui si van amb la llista conjunta de Ciutadans Compromesos i a Ordino Jordi Gallardo intenta convèncer els joves que estan intentant formar una llista independent perquè hi vagin en el paraigua liberal. El grup independent, però, no vol anar amb els socialdemòcrates i també escolta les ofertes de la terceravia. Tot i així, a hores d’ara ni tan sols és clar que hi hagi llista. De moment, a Ordino només hi ha tancada la de DA. El tercer lloc dels demòcrates a la parròquia l’ocuparà Berna Coma, segons van indicar fonts de la llista. Els liberals a Ordino treballen paral·lelament, per si no poden incoporar els independents, amb una llista conjunta amb els socialdemò­crates. L’opció preferida en aquest escenari és la de l’actual consellera de comú Sandra Tudó. El perfil d’independent de Tudó és el que més quadraria amb el pacte amb el PS, ja que la majoria de liberals tradicionals de la par­ròquia s’oposen al pacte i així ho han fet saber.


Clavera i Nomen

L’entrada en escena de la vuitena llista nacional, liderada per l’advocat i expresident del comitè liberal d’Escaldes Alfons Clavera, va trasbalsar ahir el panorama polític. Un dels més afectat és el projecte d’Andorra Sobirana d’Eusebi Nomen, ja que podria tocar un electorat similar. Nomen, segons fonts d’altres partits, hauria ofert a Clavera una coalició, però l’advocat ho va rebutjar.
 
EL PS INSTA ALÍS A ANAR A SANT JULIÀ
Els socialdemòcrates estan tenint greus problemes per a la confecció de les llistes territorials. El partit ha instat Gerard Alís a encapçalar la territorial de Sant Julià, en la qual haurà de compartir tiquet amb un liberal. El fins ara conseller era extremament reticent a ocupar aquest lloc i preferia que hi anés Carme Sánchez, per les escasses possibilitats de triomfar davant de les llistes d’UL i DA. El PS considera, però, que Alís és el candidat que garanteix un millor resultat i necessita els vots per a la nacional. Els problemes del PS s’estenen també a Andorra la Vella, on Quim Miró, segons fonts properes al partit, no acaba de veure gaire clar l’escenari electoral si hi ha una llista d’SDP en competició. A Encamp, segons altres fonts, hi podria haver problemes entre el comitè parroquial i Pere López per la designació de candidats. El partit havia previst haver tancat ja les llistes, però les dificultats han anat sorgint, especialment perquè la crisi dels liberals en la confecció de candidatures els afecta i ja no és clar on aniran junts i on separats.

SDP NO DESCARTA PORTAR AL TC EL NOU REGLAMENT DEL CONSELL
El candidat a cap de Govern de Progressistes-SDP, Josep Roig, no descarta portar la reforma del reglament del Consell General al Tribunal Constitucional (TC). Segons Roig, la modificació del text “posa en evidència la nul·la voluntat de DA de treballar amb transparència”, mentre que l’ex-conseller general Víctor Naudi, que va ser l’únic parlamentari que va votar-hi en contra, considera que el nou reglament és un “retrocés”.
Josep Roig, però, va explicar que portar el nou text al TC seria l’últim pas i emplaça totes les forces a tornar a debatre una nova regulació la propera legislatura per canviar les disfuncions que creu que té el nou reglament. “No és normal que als consellers generals se’ls barri l’accés a la informació”, va denunciar Roig, que va acusar DA de “menystenir” el Consell i de posar “traves” a la tasca de control que té l’hemicicle envers l’executiu.
ESPOT "NO TANCA LA PORTA" A RENUNCIAR AL CÀRREC DE MINISTRE
El titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va explicar ahir que “no tanca la porta” a renunciar al càrrec de ministre ara que l’executiu està en funcions i que ell mateix és l’aspirant de DA a cap de Govern. “És una decisió molt personal i faré les meves reflexions”, va declarar als mitjans, i va apuntar que “cadascú ha de valorar si la seva tasca ministerial o al Govern és o no compatible amb la tasca derivada d’una campanya electoral”. En aquest sentit, Espot va asse­nyalar que “en el moment actual” pot “compatibilitzar la feina de ministre i la tasca de candidat, sobretot tenint en compte que encara no s’ha iniciat la campanya”. Amb tot, el demòcrata va insistir que no tanca la porta “a prendre una decisió diferent les properes setmanes”.
Etiquetes
7
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts