El TC analitzarà si els socis petits de BPA no havien de perdre els dipòsits

Els accionistes que tenien menys del 10% del banc van poder recuperar els fons

El TC analitzarà si els socis petits de BPA no havien de perdre els dipòsitsARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Constitucional (TC) ha acceptat a tràmit el recurs d’empara dels Cierco contra la Llei de creació de l’AREB. Els expropietaris de la majoria d’accions de BPA havien impugnat el text a la justícia, però tant en primera com en segona instància la petició va ser desestimada. El punt fonamental del recurs es basa en el fet que els Cierco consideren que és anticonstitucional la clàusula que fixava que es podien utilitzar els dipòsits dels accionistes si fos necessari un cop els fons propis del banc en resolució no fossin suficients per compensar el forat. Així, per poder tornar els diners als clients sense cap quitança la llei fixava que els accionistes que tinguessin més del 10% dels títols podien perdre els dipòsits que tinguessin a l’entitat. Els Cierco consideraven, segons fonts properes al cas, que es tracta d’una mesura discriminatòria i per tant demanen que s’anul·li.

En el cas de BPA els fons de la família Cierco van haver de ser utilitzats per evitar la quitança als clients, ja que amb els fons propis no n’hi va haver suficient per cobrir el forat generat un cop els Estats Units van qualificar BPA d’entitat de màxim risc de blanqueig en l’àmbit internacional i el Govern la va intervenir. Els germans Cierco també es van queixar del que per a ells era una aplicació retroactiva de la llei en considerar que s’estaven legalitzant una sèrie de decisions prèvies a la seva aplicació.

Posició de l’AREB

L’AREB ha defensat que l’actuació de l’administració era “necessària” per “posar remei a la situació”, atès que el sistema “estava en risc”. La creació de l’agència no és cap innovació, sinó que és un mecanisme que tenen els països europeus. A més, la defensa de l’AREB va al·legar que “el bé jurídic protegit és el sistema financer”, i que les eines creades per Brussel·les van ser “assumides” per Andorra amb la finalitat de protegir els interessos dels administrats i d’una “estructura molt important del país com és el sistema financer”. L’AREB va recordar que en el moment que el Tresor dels EUA va emetre la nota alertant de presumptes actuacions de blanqueig de capitals a BPA procedents del crim organitzat hi havia possibilitats d’un efecte contagi a la resta d’entitats que podia “posar en perill l’estructura de l’Estat”. Les parts tampoc estan d’acord sobre quina és la informació que s’ha de facilitar als Cierco sense posar en risc els clients.

tracking