Finances

El Moneyval reconeix els avenços del país però l'insta a fer més esforços

L’informe de l’ens diu que s’han aplicat la majoria de les recomanacions

Cinca afirma que els canvis legislatius permetran donar sortides a les recomanacions del Moneyval
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Moneyval va instar ahir Andor­ra a fer “més esforços” per enfortir l’acompliment de la normativa contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme. Malgrat això, el sisè informe sobre Andorra del Moneyval, el grup de lluita contra el blanqueig de diners i contra el finançament del terrorisme del Consell d’Europa, fet públic ahir, posa en relleu que el Principat ha complert la majoria de les recomanacions realitzades per aquest òrgan en l’anterior nota. L’ens europeu assegura que el país ha enfortit la seva lluita contra el blanqueig de diners, després reavaluar dotze recomanacions, nou de les quals van ser qualificades fa dos anys com a “parcialment complertes” i ara passen a considerar-se complertes.

Segons el Consell d’Europa, Andorra compleix els criteris en matèria de blanqueig de diners, transferències bancàries, cooperació i coordinació internacional, noves tecnologies, notificació de transaccions sospitoses o missatgers d’efectiu. Manté sense canvis des de l’última revisió els punts que avaluen sancions financeres, així com els controls interns a entitats bancàries, a sucursals i subsidiàries estrangeres, que segueixen considerant-se “majorment conformes”. El punt relacionat amb falsificació i confidencialitat no s’ha modificat, i s’ha tornat a qualificar com a compatible. Andorra haurà de continuar informant el Moneyval sobre el seguiment de les seves recomanacions i l’ens publicarà el desembre vinent un nou informe sobre els avenços per reforçar la seva aplicació.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, un cop coneguda l’avaluació, va mostrar la seva satisfacció pels resultats. Cinca va considerar que el fet que Andorra hagi millorat la majoria de les recomanacions que l’ens va emetre en el seu informe del 2017 dona aval a la feina realitzada per l’executiu demòcrata en els darrers vuit anys. Una feina, va dir el ministre, que ha permès donar compliment a la majoria de recomanacions del Moneyval. Respecte als punts parcialment incomplerts que es reflecteixen a l’informe, el portaveu del Govern va assenyalar que els darrers canvis legislatius permetran al proper executiu donar sortides a aquestes recomanacions ara incomplertes.

“La nota ens diu que hem fet els deures, que estiguem atents i que no abaixem la guàrdia”, va dir el ministre, que va afegir que el 2011, quan van entrar al Govern, “no complíem cap requisit en deu de les quaranta recomanacions. El 2017 ja complíem en totes”. De les 40 recomanacions, va recordar, “n’hi ha deu en què el Moneyval no hi té res a dir, 24 en què es compleix pràcticament tot el que demanen i sis on es compleix parcialment”.

El portaveu va indicar que a dia d’avui ja tenim el marc legislatiu i ara el que s’avalua és l’eficàcia perquè fer una llei és relativament senzill, però el que cal és aplicar-la”, i va recordar que si se supera la propera avaluació s’entrarà a la sisena, “una fita que pocs països han aconseguit”.

El Moneyval reconeix els avenços del país però l'insta a fer més esforços

tracking