Política

Marc Casal és el favorit per liderar la llista territorial de DA a Canillo

Jaume Bartumeu i Josep Pintat critiquen el PS i L’A per posar en dubte el vot judicial

Marc Casal és el favorit per liderar la llista territorial de DA a CanilloComú de Canillo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Marc Casal és el candidat que genera, a hores d’ara, més consens per liderar la candidatura demòcrata a la parròquia menys poblada. El nombre d’aspirants és inusualment alt, segons diverses fonts canillenques, a causa que possiblement és la parròquia on DA és més favorita, juntament amb Escaldes. Els demòcrates consideren que Casal ha fet una bona tasca al capdavant de les finances comunals i que dona el perfil d’una candidatura que buscaria fer un resultat molt important. Més enllà de les últimes clares victòries taronges hi ha dos elements que han disparat les opcions de Demòcrates per Andorra. El primer és la plataforma de Soldeu, que ha estat molt ben rebuda per la parròquia i on l’actitud bel·ligerant de la coalició PS-Liberals va crear cert malestar. Precisament la llista d’aquesta coalició és possiblement l’única que tingui enfront la candidatura demòcrata. El segon punt és la bona valoració de la feina feta pel comú taronja en una legislatura discreta en què s’han acabat de posar en ordre els comptes parroquials.

Paral·lelament al procés de configuració de llistes electorals al qual estan immersos tots els partits, la reclamació dels liberals i del PS per custodiar de manera permanent els vots a la Batllia continua aixecant polseguera. La consellera general dels socialdemòcrates Rosa Gili va explicar que tenen constància de casos en què el vot judicial s’havia arribat a canviar. “Em consta que això es pot fer”, va dir la representant durant la presentació de les reserves d’esmena a la llei qualificada dels drets dels infants i els adolescents. La consellera va afegir que “tu pots anar a votar i mentre estàs dins del termini ens consta que hi havia hagut o s’havia dit que hi havia gent que el canviava”. Si bé Gili va assegurar que en cap cas no volen acusar ningú, va expressar que volen tenir la “certesa” que el procediment es fa “de manera correcta”. “Crec que no s’hi ha de veure dimonis, sinó que es busquen garanties perquè ningú tingui mals pensaments que hi podria haver hagut una mala praxi”, va concloure. Gili també va explicar que “cada cop hi ha” més electors que opten pel vot judicial”.

CONFIANÇA “TOTAL I ABSOLUTA”

Les crítiques d’altres formacions no es van apagar. El president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, va afirmar que la base jurídica del vot judicial és “total i absoluta”, i va manifestar que “en cap moment en aquests anys hem tingut la més mínima espurna de possibilitat de dubtar de la seriositat de la Batllia”. L’excap de Govern va acusar els liberals i el PS de “buscar problemes allà on no hi són” i va culpar-los “d’intentar tapar” la falta de propostes electorals. “Trobem lamentable que s’hagi fet aquesta insinuació perquè si algú té proves que hi ha hagut algun problema, crec que l’obligació de tot ciutadà és denunciar-ho”, va dir Bartumeu, que considera que tant el PS com L’A “es podrien haver dirigit a la fiscalia”.

El candidat a cap de Govern de la terceravia, Josep Pintat, va piular a través del seu compte de Twitter que “no hi ha cap motiu per desconfiar del poder judicial andorrà”. “Si algú en dubta, hauria d’explicar per què”, va afegir el polític lauredià.

DAVID BARÓ DIU QUE FARAN CAMPANYA

El cònsol major de la Massana, David Baró, va afirmar ahir, a preguntes dels periodistes, que encara era prematur pronunciar-se sobre a quina llista donarà suport, però que, en tot cas, “sempre ens hem manifestat i hem fet campanya, no veig per què no ha de ser d’aquesta forma, però primer fem les reunions, quines són les opcions, candidatures, les persones que les lideren”. “Avui difícilment em puc mullar perquè encara no s’han fet les reunions que s’han de fer i no hi ha cap llista penjada”, va afegir. Ara per ara Ciutadans Compromesos treballa amb una llista blanca independent sense cap vincle amb un partit nacional.

tracking