x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Successos

Demanen inhabilitació i presó condicional per la mort de l'os Torb

El fiscal també demana per a l’excuidador la retirada de la llicència de caça durant 30 mesos i una multa de 15.000 euros
Els dies següents dels fets es van donar diverses versions per explicar l'incident.

Petició d'inhabilitació i presó condicional per abatre l'os Torb

Els dies següents dels fets es van donar diverses versions per explicar l'incident.

Fernando Galindo
Actualitzada 11/02/2019 a les 13:34
La fiscalia demana una pena de vuit mesos de presó condicional, la inhabilitació de 30 mesos per feines relacionades amb la cura d’animals i el mateix període de dos anys i mig de retirada de la llicència de caça a l’home que la policia va detenir el juliol del 2017 per l’abatiment de l’os Torb a Naturlandia, un incident que va tenir lloc al parc un mes abans de l’arrest. Tal com van confirmar fonts coneixedores del cas, l’acusació també demanarà una multa de 15.000 euros. Després de la seva detenció, el cuidador no va acceptar l’ordenança penal que se li va proposar i va ser posat en llibertat amb càrrecs, va ser processat i el cas va continuar la via judicial. Ara es tanca la instrucció i s’obre la fase de judici.
El relat dels fets s’inicia el 14 de juny del 2017 quan, amb les instal·lacions tancades al públic, l’os Torb, un dels dos cadells que van néixer l’abril del 2015 al parc d’animals lauredià, va escapar del recinte on estava tancat. El director del parc va ser la primera persona que es va adonar de la situació i va ordenar al cuidador i sotsdirector del parc que controlés l’animal mentre anaven a buscar dards d’anestèsia. Segons la darrera versió de Camprabassa, el cuidador va abatre l’animal de dos trets amb el seu rifle particular abans que es dués a terme el protocol establert: disparar el dard d’anestèsia si l’animal està a més de 50 metres. Durant el temps en què va estar fora del tancat, l’os va atacar un cabrit i una ovella i es va apropar a un dels treballadors instants abans de ser abatut per un dels guardes del parc. L’home manté que va disparar dos trets a l’animal en defensa pròpia.


Diferents versions de l’incident

El director i el sotsdirector del parc d’animals, dos dels implicats en l’incident, van ser acomiadats a principi de juliol del 2017 pel consell d’administració de Naturlandia. La raó va ser que la versió de l’incident que havien ofert els dos treballadors no coincidia amb els informes tècnics que es van dur a terme durant els dies següents als fets. El mateix dia en què es va produir l’abatiment de l’os des del parc es va explicar que el plantígrad havia fugit per un forat que havia fet ell mateix sota la tanca i que, un cop fora del tancat, es va dirigir cap a un dels guardes, moment en el qual un altre el va haver d’abatre per aturar el risc. Inicialment es va parlar d’un sol tret.
Dos informes tècnics d’enginyeria encarregats per Camprabassa van determinar, dies després dels fets, que l’os va fugir per una porta que algú va deixar oberta. La informació de la investigació assenyalava que la tanca elèctrica funcionava perfectament. Seguint els informes, Camprabassa va considerar que va ser al director a qui se li va escapar l’animal, mentre que el sotsdirector es va precipitar a l’hora d’abatre’l.


MÉS


INFORME

Impossible que l'os fugís gratant un forat al terra

Els informes tècnics privats d’empreses d’enginyeria, que es van contractar des de Naturlandia per esclarir els fets, establien que no hi havia cap problema de seguretat ni a la tanca ni al sistema de cables de descàrrega elèctrica de 7.500 volts. Els informes concloïen que era impossible que l’os fugís per un forat sota la tanca.


LLEI

Sanció de medi ambient a camprabassa de 6.000 euros

Després de l’elaboració dels informes d’investigació dels fets corresponents, el departament de Medi Ambient va sancionar amb 6.000 euros Camprabassa per haver comès dues infraccions greus de la Llei de tinença d’animals. L’informe deia que no es van produir les tasques diàries d’inspecció ocular.


REACCIÓ
Indignació de les associacions animalistes

Dies després dels fets tant Laika com Apapma es van mostrar indignades amb l’incident i van informar que les associacions protectores de l’os bru Fapas (Astúries) i Pays de l’Ours Adet (França) els van demanar més informació al respecte. A més, es va iniciar una campanya a internet per treure els animals de Naturlandia.
 
APAPMA SEGUEIX A LA CAUSA PENAL
El president d’Apapma, Carles Iriarte, va confirmar que l’associació animalista segueix formant part de la causa després que presentés una querella per aclarir les circumstàncies de la mort de l’os. El moviment de l’associació va venir després que presentés una denúncia a la policia per exigir el tancament del parc d’animals de Naturlandia i reclamar que es depuressin responsabilitats, però no va tenir efecte. De moment, l’advocat de l’associació té pendent una reunió amb Apapma per a decidir quins seran els passos que es prenguin des de l’associació en la causa.
Etiquetes
Veure’n més
12
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts