Reportatge

Plats contra el càncer

La dietista Marta Pons i el xef Carles Flinch van dur a terme un taller d’alimentació sana des del punt de vista de prevenció de la malaltia i van oferir quatre receptes saludables.

Plats contra el càncerAna

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

a gran majoria de patologies es poden prevenir gràcies a una dieta saludable i equilibrada. En el cas de la prevenció del càncer les investigacions demostren, tal com assenyala la dietista Marta Pons, que l’alimentació té un paper especial. Ho va explicar ahir durant la tercera edició del taller gratuït Agafa la paella pel mànec, organitzat per Assandca, una activitat de la qual es van exhaurir les places. Pons, juntament amb el xef del restaurant Can Manel, Carles Flinch, i davant d’una cinquantena d’assistents, van dur a terme una activitat dedicada a l’alimentació saludable des del punt de vista de la prevenció de la malaltia.

Pons va iniciar l’activitat exposant una dada demolidora. “Un 40% dels càncers es poden prevenir si se segueixen quatre hàbits de vida saludable: menjar millor, tenir un pes saludable, fer activitat física i evitar l’alcohol i el tabac.” Per a millorar els primers dos hàbits, la dietista va fer una exposició sobre aliments saludables, els seus nutrients i com cuinar-los per a aprofitar-los millor. Pons, però, avisa. “No hi ha aliments miraculosos però hi ha patrons que poden frenar l’aparició del càncer”, va explicar. La dietista va puntualitzar que hi ha tres ingredients imprescindibles en qualsevol dieta saludable: les fruites i les verdures, amb les clàssiques cinc peces al dia que s’han de menjar; greixos saludables; i llegums i cereals integrals. D’altres aliments van molt bé pels seus nutrients, ja sigui perquè fabriquen vitamina A o són antiinflamatoris. Col, broquil, fruites del bosc, all, ceba o aliments carotens són ingredients que s’han de menjar sovint, ja sigui com a plat principal o com a guarnició. La dietista aconsella que un dels punts clau de la dieta és el moment d’anar a comprar. “Menjarem bé si comprem bé”, va defensar.

Un dels pocs homes que va participar al taller, acompanyat de la seva parella afectada de càncer, va assistirr per conèixer com millorar l’alimentació dels dos. “Intentem cuidar el que mengem i portar una alimentació adequada, però no ho acabem d’aconseguir”, diu, i valora poder informar-se de quins són els ingredients a evitar. “Cuinem pocs aliments fregits, evitem els greixos saturats i intentem mantenir una diversitat de plats”, explica la parella. Unes taules més enllà, dues dones que han patit dos càncers cadascuna d’elles manifesten que sempre hi ha hàbits millorables en la seva dieta, però que tracten de cuidar el que mengen. “Des que vaig tenir càncer vaig deixar les carns vermelles i fa que em senti millor”, diu una d’elles. La companya ho corrobora. “Es nota molt quan canviem certs aliments que no són bons”, explica.

Carles Flinch considera que cuinar aliments saludables és senzill. “L’important és utilitzar productes de primera qualitat i combinar-los amb sentit comú per a poder menjar de manera saludable”, va explicar el xef, que va afegir que “el que vull reivindicar és que s’hauria de menjar el producte el moment que toca”. Seguint els consells de la dietista i el seu coneixement propi, el xef va oferir als assistents al taller quatre plats cuinats amb aliments saludables, un dels quals era un flam de carrotia amb brocoli i escuma d’espinacs.

tracking