Cossos especials

La direcció de la presó calcula que fan falta dotze carcellers més

La presó de la Comella té ara mateix 57 agents penitenciaris i se n’han d’incorporar quatre més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presó compta actualment amb 57 agents penitenciaris, després de la incorporació d’una nova promoció de 7 nous funcionaris que “fa un parell de mesos han començat el període d’un any de prova”. L’arribada dels nous carcellers “ha donat molt oxigen al planning i als companys de feina, la feina es reparteix millor i es fa amb més qualitat”, admet el director del centre penitenciari, Francesc Tarroch. A més, està prevista la cobertura de quatre places més. Es va fer un primer edicte, que només van superar dues persones, i s’ha convocat un segon per cobrir les dues places restants. Però tot i així, no s’assolirà la xifra que es considera òptima per a cobrir adequadament els llocs de treball i les diferents funcions dins del centre. “L’ideal seria arribar amb una estructura que s’està dissenyant a la xifra de 69 funcionaris”, va argumentar Tarroch. Un treball que es presentarà al ministeri i que no preveu una de les funcions que atribueix al cos especial la nova llei: la del trasllat de presos. Per això serien necessàries més incorporacions.

“[La dels trasllats] és una decisió política. La llei diu que els trasllats els fa el servei de policia i que també podem passar-ho a fer nosaltres però, ara mateix, amb el personal que tenim, és inassumible, i seria desvestir un sant per vestir-ne un altre”, argumenta Tarroch. I és que les regles penitenciàries recomanen que “per seguretat” els funcionaris que fan els trasllats no poden entrar en contacte amb els reclusos dintre dels murs de la presó, així que si es crea un grup per fer aquesta tasca seria exclusiu per a aquestes funcions. Tarroch assenyala que a França funciona d’aquesta manera, com un grup paral·lel que no té relació amb els interns dins les presons, però recorda que a Espanya se segueix el mateix model que a Andorra: a Catalu­nya els trasllats els fan els Mossos, i a la resta de l’estat, la Guàrdia Civil.

El nombre de presos

El responsable del centre penitenciari assenyala que no s’han de barrejar les xifres de presos i les d’agents penitenciaris. “Si que es diu que hi ha més funcionaris que persones privades de llibertat, però hem de pensar que si ara hi hagués una entrada massiva perquè es fes una operació policial el personal seria el mateix”, argumenta. El centre té (són xifres de principis de setmana) 56 interns, 51 homes i 5 dones en els diferents règims (preventius, penats i semillibertats) i als respectius mòduls. Malgrat que les xifres fluctuen al llarg de l’any (el 2018, per exemple, es van comptabilitzar 108 ingressos) les mitjanes d’ocupació es mantenen estables. El 2018, per exemple, bona part dels 118 ingressos “van ser entrades i sortides, no és que se sobrepassés la mitjana, que volta sobre el 45% d’ocupació”. Tarroch insisteix que “nosaltres hem de garantir el funcionament del centre i aquest passa per tenir el personal sempre fix, no és com un hotel que tanques una planta i t’estalvies personal”.

Apunta que l’impuls a les activitats dintre de la Comella per afavorir que els reclusos puguin formar-se i ajudar-los així a tenir més preparació quan acaben la condemna i tornen al carrer ha incrementat la feina dels funcionaris perquè hi ha més moviment al centre penitenciari. Aquesta, però, és una qüestió a la qual no es vol renunciar perquè afavorir la reinserció és un dels objectius marcats.

Una de les qüestions que no s’acaben de resoldre és la falta de dones entre els carcellers. En la darrera promoció incorporada, no n’hi ha cap. En aquesta darrera, de la qual ja s’han cobert dues places sí que n’hi ha una. Un problema especialment rellevant pel que fa al mòdul de dones, ja que es considera que l’idoni seria que hi hagués més agents femenines. “Seria molt necessari però bé, hem de suplir-ho amb personal masculí que tampoc comporta cap problema”, apunta Tarroch, que recorda que és una mancança compartida per tots els cossos especials.

APUNTS

ELS CARCELLERS

Que fessin els trasllats no podrien tractar amb els interns a la presó

ARA MATEIX LA COMELLA

Té 56 interns, 51 homes i 5 dones, en els diferents règims

La direcció de la presó calcula que fan falta dotze carcellers més

tracking