Finances

Fitch manté el ràting del país en BBB+ per la “solidesa econòmica”

La vuitena avaluació preveu estabilitat del deute sobirà durant els propers dos anys

Fitch manté el ràting del país en BBB+ per la “solidesa econòmica”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’agència d’avaluació Fitch Ratings ha publicat l’última qualificació d’Andorra, en què manté el ràting en BBB+ amb una perspectiva estable. En la vuitena anàlisi que fa Fitch del deute sobirà del Principat, l’avaluador destaca “un elevat Producte Interior Brut (PIB) per càpita, l’estabilitat política i una política fiscal prudent”. Precisament, l’agència valora positivament la reducció del deute del país, suportat per l’equilibri en les finances públiques i “el superàvit” dels comuns, i preveu estabilitat en els pròxims dos anys. En aquest sentit, Fitch Ratings fa referència a “la solidesa” de l’activitat econòmica al Principat al llarg del 2018, gràcies, especialment, a l’increment en el nombre de turistes i al creixement del sector de la construcció i dels serveis financers.

Així doncs, l’avaluació pronostica un “creixement anual del 2%, similar al de la taxa del 2017”. Tot plegat, argumenta, “portaria a un increment mitjà del PIB a cinc anys de l’1,9%, una xifra que es compara desfavorablement amb la mitjana dels grups equiparables, que seria del 3,1%”. En paral·lel, l’agència considera que Andorra “ha aconseguit alguns progressos per alinear-se amb els estàndards internacionals de regulació financera i transparència fiscal”. Un fet que, segons Fitch Ratings, “podria ajudar a mantenir estabilitat financera”.

El camí cap a la UE i l’FMI

En concret, l’avaluador es congratula perquè el Principat hagi sortit de la llista grisa de paradisos fiscals de la Unió Europea i pel bon funcionament de l’intercanvi automàtic d’informació fiscal. A més a més, Fitch es fa ressò “d’un progrés constant cap a un acord d’associació amb la UE” i cap a ser “membre de l’FMI”. De fet, l’agència d’avaluació “espera una àmplia continuïtat dels esforços” d’homologació “després de les eleccions generals d’abril”. Amb tot, Fitch adverteix que el pes del sistema financer en una econòmia “petita i poc diversificada” és un risc associat a un sector sense “un prestador d’última instància creïble”. En aquesta línia, l’agència alerta que la manca d’aquesta figura restringeix les opcions davant de situacions de crisi i augmenta els riscos del sector bancari. Segons les dades de l’agència, els actius bancaris consolidats estan a prop del 500% del PIB.

Pel que fa al futur, Fitch augura que un increment de l’endeutament del Govern o un deteriorament de la solvència dels grans bancs podrien suposar l’empitjorament dels ràtings del país.

tracking