Relacions diplomàtiques

L'aeroport rebrà vols no Schengen un cop operi amb el sistema GPS

Cunillera diu que un cop el sistema GPS estigui en funcionament es faran els passos perquè la instal·lació rebi avions de fora d’aquest espai

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’executiu espanyol garanteix que, un cop estigui operatiu el sistema d’aproximació instrumental amb GPS a l’aeroport d’Andorra-la Seu, es podran realitzar vols fora de l’espai Schengen. Ho va afirmar ahir la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, després de reunir-se amb el cap de Govern, Toni Martí, i els ministres Gilbert Saboya, Jordi Cinca i Maria Ubach. En aquest sentit, Cunillera es va congratular per la seva visita al Principat i va apuntar que la qüestió de l’aeroport és un dels temes que més preocupa el govern veí. Precisament, la delegada va afirmar que ja s’ha reunit amb la secretària de mobilitat de la Generalitat per parlar sobre el futur de la infraestructura urgellenca i va avançar que Moncloa és conscient que les instal·lacions de la Seu han d’oferir vols fora de la zona Schengen.

“A nosaltres ens toca donar aquest servei i el donarem. Sí, és clar que sí”, va assenyalar. Tot i això, Teresa Cunillera va recordar que el primer pas és obtenir l’homologació perquè es pugui ater­rar amb GPS, si bé va confirmar que l’executiu de Pedro Sánchez manté la primavera com a data límit en què aquest sistema pugui estar plenament operatiu a Andorra-la Seu. En concret, la delegada del Govern espanyol va apuntar que a Madrid tenen “l’absoluta seguretat que dos mesos serà el termini màxim en què podem tenir el GPS en marxa”.

Després del gps, els permisos

Amb tot, Cunillera es va mostrar prudent i no va voler donar una data exacta “perquè hi pot haver un contratemps o entrebanc”. En qualsevol cas, la representant espanyola va incidir en què després de tenir llest el sistema d’aproximació instrumental s’hauran d’obtenir “tots els permisos” tècnics i administratius que haurien de permetre la posada en marxa efectiva de l’aeroport abans d’acabar el 2019. Tot un seguit de passos que, segons Teresa Cunillera, permetran disposar d’una instal·lació aeroportuària “competitiva” i “útil per a tots els ciutadans d’Andorra i Catalunya”.

D’altra banda, la delegada del govern espanyol va exposar que durant la reunió amb Martí es va abordar la col·laboració entre Andorra i Espanya en la Cimera Iberoamericana que tindrà lloc el 2020 al Principat. “Encara s’ha de concretar”, va admetre, tot i que va destacar que “Espanya aposta fortament” perquè l’esdeveniment sigui un èxit. “Andorra farà tots els esforços perquè això sigui així i compta amb tot el suport del govern espanyol”, va dir.

De fet, Teresa Cunillera va posar l’accent en el fet que “Andorra sortirà molt reforçada d’aquesta cimera perquè se situarà en un mapa molt interessant, que és el del món iberoamericà”. Unes paraules que va celebrar el cap de Govern, que va “agrair el suport” de l’Estat veí “per poder acollir d’aquí poc la cimera”. “Comptem amb l’ajuda d’Espanya, que serà decisiva”, va considerar.

En aquesta línia, tant Martí com Cunillera van saludar les “excel·lents relacions” entre ambdós països. “Som dos governs amics i col·laborem des de fa temps”, va asserir la delegada, que qüestionada per una possible visita oficial de Pedro Sánchez al Principat va deixar entreveure que va per llarg. “Tinc sort que aquest negoci no me l’han encarregat”, va bromejar i va voler redirigir el focus cap a “la relació fluida” dels dos governs. “Puc dir que aquest govern [d’Espanya] amb el govern andorrà té una relació fluida, pràctica i que dona fruits”, va argumentar. Per la seva banda, Toni Martí va “desitjar” que el proper executiu andorrà “conservi les bones relacions amb els nostres veïns”.

l’avortament, un afer “intern”

En paral·lel, la delegada de l’executiu espanyol a Catalunya va recordar que abans de reunir-se amb Martí va visitar el Copríncep mitrat, Joan-Enric Vives. Teresa Cunillera va explicar que durant la trobada, que es va celebrar al Palau Episcopal de la Seu d’Urgell, es va abordar la necessitat de “treballar pensant en la ciutadania”. “Ha sigut una reunió productiva per refermar llaços i amistat”, va afegir. Davant la pregunta dels periodistes sobre si al llarg de la trobada s’havia tractat la situació legal de l’avortament a Andorra, Cunillera va contestar que “no” perquè “un representant del govern espanyol no es pot posar en temes interns d’un altre govern”.

D’aquesta manera, l’executiu espanyol s’alinea amb el govern francès, que el desembre passat i aquesta mateixa setmana va optar per tornar a llançar pilotes fora respecte a la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs al Principat.

Apunts

Toni Martí destaca

“L’excel·lent” relació amb Espanya i “desitja” que es conservi

Cunillera Deixa

Entreveure que una possible visita de sánchez va per llarg

Despés del GPS

Es necessitaran permisos per enllestir l’aeroport abans d’acabar el 2019

L'aeroport rebrà vols no Schengen un cop operi amb el sistema GPS

L'aeroport rebrà vols no Schengen un cop operi amb el sistema GPS

tracking