Situació delicada pel reconeixement a Guaidó

El conflicte amb Veneçuela esclata amb el Principat ostentant la secretaria ‘pro tempore’ de la Conferència Iberoamericana i a un any d’acollir la Cimera

Situació delicada pel reconeixement a Guaidó

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern, tot i que dilluns ja havia decidit reconèixer Juan Guaidó com a president encarregat de dur a terme “la celebració d’unes eleccions presidencials lliures i transparents a Veneçuela”, no va fer oficial fins ahir la seva posició respecte al futur del país sud-americà. La situació en què es troba Andorra és molt delicada ja que ha de fer equilibris per defensar la pròpia sobirania, donar suport a les decisions d’Espanya i França i pràcticament la totalitat de països occidentals, i mostrar-se mínimament neutral tenint en compte que ostenta la secretària pro tempore de la Conferència Iberoamericana i que l’any que ve organitza la Cimera de caps d’Estat d’aquesta organització.

Diumenge a la tarda, un cop es va complir el termini de l’ultimàtum de diversos estats, entre ells Espanya i França, perquè el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, convoqués eleccions a la presidència, els membres de l’executiu es van emplaçar a una reunió dilluns al matí per decidir la posició d’Andorra. Un cop, el mateix dilluns, Espanya i França van mostrar el seu suport al president de l’Assemblea Nacional de Veneçuela, qui fa uns dies es va autoanomenar president encarregat d’aquest país, l’executiu va decidir fer el mateix amb l’objectiu que la seva postura no quedés gaire lluny en el temps respecte a la dels països europeus.

Un cop decidida la posició, des de l’executiu es va preferir esperar fins ahir per fer-la pública oficialment amb l’objectiu de tenir dos dies de marge per donar-li forma. El que es buscava era trobar una fórmula que acontentés o almenys no molestés tots els actors implicats. Ni els països europeus i iberoamericans que han donat suport a Guaidó, ni els sud-americans que estan amb el president Maduro, i altres com Mèxic o Uruguai que han mostrat una posició més indefinida.

Posició oficial del Govern

La postura del Govern, primer mitjançant una nota de premsa i després en boca del ministre portaveu, Jordi Cinca, a la roda de premsa posterior al consell de ministres, es basa en tres punts.

El primer és que vista la situació de “crisi institucional” en què es troba immersa Veneçuela, el Govern “considera imprescindible” que s’iniciï un procés polític pacífic que permeti al poble veneçolà “decidir el seu propi futur a través de la celebració d’unes eleccions presidencials lliures i transparents”. Al mateix temps, l’executiu considera que Juan Guaidó és el president encarregat de dur a terme aquest procés electoral.

El segon punt és que l’executiu romandrà atent a les conclusions de la reunió del Grup Internacional de Contacte sobre Veneçuela, que se celebra avui Montevideo, amb la participació de vuit països de la Unió Europea (Espanya, França, Alemanya, Itàlia, Països Baixos, Portugal, Suècia i Regne Unit) i de cinc llatinoamericans (Bolívia, Costa Rica, Equador, Mèxic i Uruguai).

Per últim, s’assenyala que Andorra defensa, per sobre de tot, “els valors de la democràcia, els drets humans i l’estat de dret”, i que el Govern mostra la solidaritat i respecte al poble veneçolà i espera que pugui superar la crisi econòmica i social actual.

Preguntat per la situació d’Andorra com a secretariat de la Conferència Iberoamericana, Cinca va defensar la sobirania andorrana per prendre les pròpies decisions i va qualificar de complicada la posició. S’espera que el 2020 la situació s’hagi destensat.

MENJAR SALUDABLE A LES ESCOLES I L'ADMINISTRACIÓ

En cadascun dels edificis de l’administració general, incloses les escoles, s’haurà d’instal·lar com a mínim una màquina que ofereixi almenys el 50% de productes saludables. Una mesura que s’emmarca en l’estratègia de nutrició, activitat física i prevenció de l’obesitat del Govern i que s’ha inclòs en el plec de bases del concurs per a l’adjudicació del contracte de gestió i explotació del servei de màquines automàtiques expenedores de begudes i productes alimentaris. Els productes que hauran de contenir aquestes màquines són fruites naturals, fruits secs no fregits i baixos en sal, plats a base de vegetals frescos, cafè amb l’opció de regular el contingut de sucre, bastonets de pa integral, pa de cereals i entrepans, begudes tipus llet i iogurts baixos en greix i sense sucre afegit, sucs de tomàquet, pastanaga i altres hortalisses, sucs de fruites sense sucres afegits, begudes de cola, taronja i llimona sense sucres afegits, sopes vegetals fredes i un distribuïdor d’aigua potable.

CONVENI PER DONAR MEDUL·LA ÒSSIA

El consell de ministres va aprovar ahir la signatura d’un conveni amb el ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social d’Espanya per desenvolupar un programa de donació de medul·la òssia. Aquest programa es duria a terme amb la participació de l’Organització Nacional de Trasplantaments espa-nyola, l’Organització Catalana de Trasplantaments, la Fundació Josep Carreras (que gestiona el Registre de Donants de Medul·la Ossia Redmo), el Banc de Sang i Teixits de Catalunya i el SAAS. La signatura de l’acord està prevista per a les pròximes setmanes i la posada en funcionament del programa de donació de medul·la òssia complirà diversos objectius, entre els quals destaquen oferir resposta a una demanda de la població per donar medul·la òssia, complementar l’actual programa de donació de cordó umbilical i iniciar el desplegament de la Llei d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang. D’altra banda, el consell de ministres també va aprovar ahir el conveni perquè els alumnes que volen entrar a universitats catalanes i vulguin fer exàmens per pujar nota els puguin fer la des d’aquest curs a la Seu d’Urgell.

tracking