Disputa política

La comissió BPA mostra la divisió entre PS-Liberals i DA-terceravia

La comissió BPA acaba les sessions i mostra la divisió en dos blocs respecte al treball del grup

La comissió BPA mostra la divisió entre PS-Liberals i DA-terceravia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió BPA s’ha tancat en aquesta legislatura mostrant la clara divisió en dos blocs formats, d’una banda, pels demòcrates i la terceravia i, de l’altra, per la coalició entre socialdemòcrates i liberals. El primer bloc considera que s’ha fet una tasca positiva tant en l’anàlisi de com van actuar els organismes públics després que els Estats Units declaressin BPA un risc de primer ordre de blanqueig de caire mundial, així com l’estudi de quines millores es poden implementar per donar elements extra de seguretat al sistema financer. Pere López, segons les fonts consultades pel Diari, va ser molt crític amb la tasca desenvolupada per la comissió i per les conclusions. Jordi Gallardo, que havia deixat la comissió sent també molt crític i que després va tornar, no va ser present a l’última trobada. Els liberals tampoc estan d’acord sobre com s’ha desenvolupat la tasca feta. Després de més de tres anys de reunions ha estat impossible, segons altres fonts properes a la comissió, trobar un mínim comú denominador i la dicotomia dels blocs electorals s’ha plasmat en la divisió final.

Les discrepàncies dels dos bàndols provoquen que les recomanacions que s’han recollit respecte a com es poden millorar els mecanismes de seguretat del sistema financer no es puguin consensuar. Aquest era un punt important perquè la idea era anar més enllà dels partits i prendre decisions en comú per tractar-se d’un tema d’Estat. La proximitat de les eleccions, segons les diverses fonts, ha fet impossible que pugui existir el més mínim acord. Per a uns s’ha fet una bona tasca i per als altres és un fracàs absolut.

Banc espanyol o francès

La principal conclusió per a la millora del sistema financer és la necessitat d’un prestador d’última instància tant per donar liquiditat a una entitat en cas de crisi com per donar garanties de control i regulació. D’entre les diferents opcions exposades davant de la comissió, la que es considera més adient a les conclusions és que s’utilitzi el Banc Central francès o espanyol per a aquesta tasca. La possibilitat que ho faci el Banc Central Europeu està descartada perquè no estaria prevista excepte per als països membres. Podria arribar a obrir-se una porta en cas que sigui un dels punts a negociar a l’acord d’associació, però en principi l’opció no existeix. El més fàcil, a curt termini, és tancar un acord amb un dels dos bancs centrals dels països veïns o fins i tot els dos, perquè actuïn com a garants.

Un segon punt de les conclusions és la necessitat d’augmentar els recursos i la capacitat d’actuació de l’Autoritat Financera Andorrana. Es considera que cal augmentar els mitjans humans i materials, al mateix temps que calen més convenis de col·laboració amb institucions estrangeres. S’insta que hi hagi un major nombre de dades estadístiques disponibles en el sistema financer dins d’un context en què s’aposta per la transparència de les entitats i la plaça.

Risc sistèmic

Un altre punt important és la petició d’un consell d’obsevació del risc sistèmic perquè es pugui actuar de forma preventiva. Per exemple, en casos en què pugui crear-se una bombolla immobiliària o un excés de crèdit o una situació que es consideri de risc per a tota la plaça.

Per últim, les conclusions també recullen que l’entrada al Fons Monetari Internacional (FMI) facilitaria vies de finançament acceptables en moments de greu crisi. L’FMI no funciona com a paraigua de les entitats financeres (aquí s’utilitzaria un banc central), sinó que serveix com a salvavides en cas que la crisi sigui a tot el país i es necessiti una injecció de capital.

LA CANDIDATURA DE PINTAT S'ANOMENARÀ TECERAVIA

La candidatura que Josep Pintat presentarà a les eleccions d’abril s’anomenarà, finalment, terceravia. Així ho va explicar Josep Pintat Baltà, fill del candidat i membre de la secretaria de la campanya. “Ens trobàvem còmodes amb aquest nom perquè som una agrupació que vol respectar els drets de totes les persones amb un pla d’igualtat”, va apuntar el fill del candidat, que va anunciar que Unió Laurediana continuarà presentant la seva candidatura a Sant Julià sota les sigles UL amb la presència de Josep Majoral i Carine Montaner. En aquest sentit, Pintat va explicar que segueixen treballant per presentar candidatura a totes les par­ròquies i que la seva intenció és fer-ho “amb projecció de futur”. Les llistes parroquials són encara una incògnita, però des de l’agrupació asseguren que tenen apuntats diversos noms per a cadascuna d’elles. “Volem que la gent se senti còmoda amb la terceravia a cada parròquia i cadascú escollirà amb quin nom es presenta”, va explicar Pintat.

tracking