La sanció del 150% als pisos dels no residents queda en entredit

Un Tribunal Superior espanyol anul·la les multes d’Hisenda a un contribuent i pot fixar precedent

La sanció del 150% als pisos dels no residents queda en entredit

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els pisos dels no residents espa­nyols poden deixar d’estar sotmesos al formulari 720 i, en conseqüència, deixar de pagar una multa del 150% si la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó (TSJCiL) contra Hisenda fixa precedent i més tribunals l’usen en els casos futurs. Aquesta situació permetria que afloressin pisos que avui estan tancats pel temor a la sanció. El formulari 720 obliga els contribuents a declarar tots els actius que tinguin a l’estranger i que superin els 50.000 euros i precisament en contra també hi ha la Comissió Europea, que ja va emetre un dictamen el 2015 pel qual instava l’Estat a modificar les normes sobre els actius que els residents mantenen en tercers països, amb l’amenaça d’anar al Tribunal de Justícia de la UE.

A aquest escrit s’agafa la recent sentència del TSJCiL que va anul·lar les multes “desproporcionades” que l’Agència Tributària va imposar a un contribuent en la declaració de béns a l’estranger, va estimar de forma íntegra tot el recurs del contribuent i va imposar el pagament de les costes a l’Estat. La sentència va apreciar “seriosos dubtes” sobre la proporcionalitat de la norma i subratlla que “resulta significatiu que la Comissió Europea obrís oficialment un procediment d’infracció a Espanya”. En aquest cas, el contribuent va presentar la declaració extemporània i va recór­rer contra les multes per dades omeses. A més, la sentència valora el fet que l’Agència hagués iniciat el procediment dos anys després que les comuniqués.

L’escrit del TSJCiL i el dictamen de la Comissió Europea poden ser claus en el futur del formulari 720, ja que el segon estableix que “infringeix la lliure circulació de persones, de treballadors, d’establiment, de serveis i de capitals”.

Espanya va decidir l’any 2013 que tots els contribuents declaressin els actius a l’estranger que superessin els 50.000 euros. Si no es fa, es preveuen multes de 5.000 euros per dada omesa, obliga a tributar al tipus marginal de l’IRPF i sobre aquest resultat imposa una sanció del 150% més interessos. El formulari 720, però, ha permès aflorar més de 156.122 milions d’euros.

tracking