Reportatge

Aprofitar el temps a la presó

Els ministeris d’Afers Socials i d’Educació han desenvolupat els últims anys un programa ocupacional i de formació dirigit als reclusos.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Complir pena en un centre penitenciari implica una privació de llibertat que pot ser difícil d’assumir per a les persones que ingressen a la presó, però amb la perspectiva adequada pot suposar una oportunitat per a aquell qui vulgui aprofitar el temps que duri la condemna. Govern, a través del ministeri d’Educació i el ministeri d’Afers Socials, desenvolupa des de l’any 2016 un programa ocupacional i de formació que permet als reclusos aprofitar millor el seu temps al centre penitenciari.

Set de cada deu presos participen en almenys una de les propostes que tenen al seu abast a través d’aquest programa, el qual treballa en cinc àmbits: formació d’adults, context social i cultural, món laboral, salut i atenció especialitzada. Els reclusos tenen l’oportunitat de rebre formació acadèmica durant el temps que passen a la presó, la qual va des d’ense­nyaments bàsics com lectoescriptura en català, castellà i anglès, informàtica i càlcul, fins a estudis superiors mitjançant la UNED. A més, a través del programa, poden realitzar activitats socioculturals i artístiques amb xerrades d’educació mediambiental, intercultural, tallers d’art i de lectura, jocs de taula i cinefòrum. Així mateix, el programa preveu accions per a la millora de la qualitat de vida amb activitats esportives, cursos d’hàbits saludables i desenvolupament personal. D’altra banda, el programa ajuda els presos que volen trobar una feina en sortir del centre penitenciari amb activitats d’orientació laboral i els dona la possibilitat de fer formacions ocupacionals amb tallers i cursos en diverses disciplines dins de la presó.

Per poder desenvolupar aquest programa, el Govern compta amb vuit professionals que treballen al centre penitenciari a temps complet o parcial impartint els cursos de formació i coordinant les activitats. A més, un grup de vuit voluntaris, als quals el ministre d’Educació, Eric Jover, ha volgut agrair la seva col·laboració, participen també en el programa. Un fet que, com va apuntar el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, comporta un benefici “intangible” a la societat, ja que ajuda a reinserir-se i a no tornar a cometre els mateixos errors a aquelles persones que han estat privades de la seva llibertat.

tracking